maandag, juni 29, 2009

PARLAN.DOC: Roel Richelieu Van Londersele (1)

het venster van de dood staat open
ik zie mijn ouders aan hun tafel zitten
hij eet de koude soep van de dag
zij draagt de parels van de nacht

ik aarzel en straf me door hun naam niet te zeggen
ben ik zoon of toeschouwer, bloed of kijker
nu wuif ik maar ze zien me niet
misschien is het daar zondag


Uit: Een mens op de bodem, uitg. Atlas, Amsterdam (2001)


roel richelieu van londersele
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Yerna Van Den Driessche gaf het estafette-stokje door aan Roel Richelieu Van Londersele. Dit is zijn eerste bijdrage.

Labels:

zondag, juni 28, 2009

Hoge woord

Op 15 juli 2004 begon ik met de poëziewebsite: Parlando!
Op 26 juli 2009 zet ik definitief een punt achter Parlandoooooh!

Na 5 jaar met daarin 4 bijzondere gedichtendagprojecten, waarin ik me vrijwillig probeerde in te zetten voor de poëzie in Vlaanderen, wil ik me wel eens weer meer gaan bezighouden met mijn eigen schrijven. Het is mooi geweest. Intussen zijn er al zoveel interessante poëziewebsites bijgekomen. Het zwarte gat voor jullie komt er dus niet.
Natuurlijk ga ik het virtueel contact dat ik gedurende die jaren met heel wat mensen heb opgebouwd ontzettend missen, daarom eindig ik in stijl.

1) Yerna Van Den Driessche gaf het het estafette-stokje door aan de eerste Gentse stadsdichter Roel Richelieu Van Londersele. Hij wordt daarmee de 45ste en laatste gast. Wat een mooie waslijst dichters is het geworden! Bedankt aan allen die op bezoek kwamen!

2) Natuurlijk hou ik deze maand nog de agenda bij... Hierbij wuif ik nog excuses naar slordigheden, vergeten evenementen,... naar jullie doe. Maar met meer dan 7 mailboxen - fulltime écht werk, liep hier af en toe wel iets mis. Activiteiten na 26 juli 2009 worden niet meer opgenomen.

3) Ik beloof een grondige laatste update voor 26 juli 2009. Linkjes vernieuwen. Dode linken verwijderen. Enz...
Een update van het Dichter Des Vaderlandsproject kan ik vooralsnog niet beloven, omdat ik daarin afhankelijk ben van iemand anders...

4) Wie nog wil opgenomen in de rubriek: VUURDOOP (derde kolom) kan zijn 'poëtische ontgroening' deze maand + foto nog doorsturen. Overspoel me gerust!

5) Eindfeest is er tijdens de Gentse Feesten. Dit op 26 juli 2009 om 20u in Ghent in Cap (Maagdestraat 14, Gent - €3 entree).
Het programma heeft als titel: Rage against the dying of the light! Raas, raas tegen het sterven van het licht!
Met als onderschrift: Dylan Thomas schreef het al in 1951: allemaal gaan we ooit in die goede nacht.We kunnen die naderende duisternis - blindheid - maar beter niet te licht in gaan.
Laat ons met woorden razen en waaien dat het zwerk ervan gaat kraken. Sprekend woelwater is er alvast van Christophe Vekeman en Andy Fierens.

Hierbij nodig ik u allen uit om erbij te zijn. Het zou fijn zijn om die virtuele contacten nog eens in het echt te mogen zien, alvorens Parlandooooooh zijn ogen sluit...
Maar er is meer:

6) Ook jij kan een plaatsje veroveren op het podium! Dit doe ik aan de hand van een ludieke wedstrijd:
Schrijf op een poëtische en originele wijze neer wat jij zeker allemaal wil zien alvorens jij de ogen sluit.
Zend me dit door - via parlando.weblog@gmail.com - VOOR 19 juli 2009 - de 5 beste inzenders mogen dan hun bijdrage live komen voordragen op het podium.

7) Om het eindfeest te bekostigen (de entreeprijs van de avond is voor Ghent in Cap), doe ik tenslotte iets wat ik helemaal niet graag doe. Maar anders hou ik een serieuze kater over aan dit alles.
Ik was te laat om subsidies aan te vragen... Daarom vraag ik iedereen die het afscheid wil sponsoren (al is het maar een symbolische euro, alle beetjes helpen) een bijdrage wil overschrijven naar
853-8514748-23 (naam: tine ducatteeuw - met vermelding: PARLANDO) Let wel: het is niet de bedoeling om me hier zelf mee te verrijken. Het geld zal gebruikt worden om de gasten (die treden natuurlijk niet gratis op) en het drukwerk (met o.a. naam/logo's van sponsoren) te betalen. Mocht er over zijn, gebruik ik het om de domeinnamen van de site draaiende te houden.

8) Jan Posman opperde het volgende: "Misschien kan een collectief de weblog overnemen, dat werk wat verdelen, ik wil zelf van zo'n collectief wel deel uitmaken."
Mensen die dit idee delen kunnen contact opnemen met Jan via dit adres.

Voilà, het hoge woord is er uit.

Hopelijk komen jullie deze laatste ruime maand massaal laven aan Parlandooooooh! en komen we elkaar nog tegen.
Dit op 26 juli 2009 of op een of ander poëtisch evenement, want dat punt achter poëzie zet ik nooit.

Het ga jullie goed en bedankt voor werkelijk alles!

Tine Moniek!

Labels:

PARLAN.DOC: Yerna Van Den Driessche (overzicht)

Yerna Van Den Driessche (° 3 november 1949, Bottelare). Van opleiding is ze laborante in de klinische scheikunde. Tegelijk met deze opleiding volgde ze een vierjarige toneelopleiding aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Gentbrugge.

Sinds 2008 is zij afgestuurd aan de Academie voor Muziek en Woord te Ieper waar ze de opleiding creatief schrijven heeft gevolgd bij dichter en romanschrijver Roel Richelieu van Londersele. Zij publiceerde in literaire tijdschriften (Het Liegend Konijn, Dighter, Schoon Schip) en op internet (Parlando, Stroom en Meander). Af en toe laat ze zich verleiden tot een optreden zoals recent tijdens Onbederf’lijk Vers en voor Collectief Balein. In het najaar verschijnt haar debuutbundel: ‘Reconstructie’ bij uitgeverij P.



(fotograaf: Hans Van Gasse)


Een overzicht van alle bijdragen van Yerna Van Den Driessche:

* Spiegelvrouw
* Enisa
* Zak
* In wit zwart hurken
* Tenerife

Labels:

vrijdag, juni 26, 2009

VUURDOOP: Ivo Allewaert


Wie: Ivo Allewaert

Wanneer: Juli 2007

Waar: Onbederflijk Vers - Nijmegen (NL)

Wat:


Een gram nostalgie


Hoe ik ooit op een podium gesukkeld ben? Beste mensen, ga zitten, dat is een lang verhaal.

Juli 2007. Ik had net een aantal gedichten geschreven waar ik best wel tevreden over was. Dit was op zich geen verrassing. Sterker zelfs; ik had dit al vaker meegemaakt. Mijn levenslessen daaromtrent waren echter samen te vatten met een citaat van Jozef Stalin: vertrouwen is goed, wantrouwen is beter. Ook deze keer wou ik zijn goede raad ter harte nemen, vrij geïnterpreteerd weliswaar. Je moet als dichter altijd kritisch zijn voor je eigen werk. Voor mij is een gedicht pas geslaagd als iemand anders er ook iets aan heeft. De vraag was: waar vond ik een streng maar rechtvaardig volkstribunaal? Liefst ook eentje dat niet te bureaucratisch was. Literaire tijdschriften zijn wel betrouwbare kwaliteitscontroleurs maar de lange wachttijd valt meestal zwaar. Toen viel mijn oog op een oproep van Onbederflijk Vers. Het zag er wel een interessante vorm van feedback uit. Heel wat in het verleden geselecteerde ‘talenten’ (o.a. Eva Cox) waren ondertussen immers uitgegroeid tot vaste waarden. Daarenboven hoefde ik niet lang te wachten op de commentaar. Al na een maand en een half zou er al een veelzeggende positieve of negatieve standaardbrief in mijn mail box belanden. Dat ik bij een eventuele selectie zou moeten optreden, tja, dat wou ik er wel bijnemen.

Een paar dagen nadat ik mijn gedichten had ingezonden vertrok ik naar Marokko. Daar verrichte ik vrijwilligerswerk in een berberdorp Ik hielp er onder meer een non stop hasj rokende klusjesman bij de bouw van een schooltje, beklom met enkele blinde jongeren een berg, beoefende samen met de plaatselijke hangkinderen de edele kunst van het steenslingeren en sleutelde er ’s nachts, op het dak van de school, tussen de verschillende Allah Akbars door, aan mijn gedichten.

Enkele weken na mijn thuiskomst kreeg ik een e-mail met het bericht dat ik geselecteerd was. Binnen dit verslag is dat een voorspelbaar gegeven, maar in die tijd was het toch wel een spannend afwachten. Het positieve nieuws verlichtte deze spanning niet, integendeel, er kwamen een hele reeks twijfels bij. Dat ik geselecteerd was, zag ik evenwel als een aardige vorm van erkenning maar ik had nog nooit eerder op een podium gestaan. Daar kwam ook nog bij dat ik bekend stond (en sta) als een te snel sprekende, slecht articulerende mompelaar. Ach ja, ik had een volkstribunaal gevraagd, ik zou er dan ook een krijgen.

Ter voorbereiding ging ik naar ‘Dichters in huis’. Een beetje spieken bij de grote jongens. Ik zag er ondermeer Peter Holvoet-Hansens, Menno Wigman en Mustafa Stitou voor lezen uit eigen werk. Vooral die laatste maakte indruk, zoveel indruk dat mijn zelfvertrouwen nog meer de dieperik indook. Desalniettemin oefende ik, en liet tijdens het lezen steeds weer de drie mantra’s; traag spreken,- goed articuleren- het publiek regelmatig aankijken, afspelen in mijn achterhoofd.

Een treinticket Gent –Nijmegen heen en terug kostte me € 75. Van de organisatie kreeg ik een onkostenvergoeding van € 50. In het totaal kostte mijn optreden me dus € 25. Niet slecht voor een beginneling! Een hotel had ik niet. Om de onkosten te compenseren nam ik me gewoon voor om rechtstreeks de eerste trein terug naar Gent te nemen.

Het onbederfelijk vers principe is eenvoudig maar geniaal. Op verschillende plaatsen in Nijmegen zijn er dichters te zien. Grote namen geflankeerd door aanstormend talent. Op elke plaats vinden er drie voorleessessies plaats. De bezoekers kunnen naar eigen smaak een route bepalen. Ik deelde de het podium met Philip Hoorne (die een zieke Leonard Nolens verving) en Vera de Brouwer. Wij, de drie Vlaamse Allochtonen traden op in het Vlaams arsenaal. Een eethuis dat een poging waagde om een authentieke, gezellige, bourgondische Vlaamse sfeer uit te stralen. Laten we zeggen dat ik het klimaat eerder blasé vond, maar ach, ik ben dan ook een Vlaamse boerenkinkel of een Belgische bastaard, zo u wil.

Tijdens de eerste ronde kon je de aanwezigen nauwelijks publiek noemen. Ze waren er in de eerste plaats om een typische Vlaamse hap te eten. Daarbij kwam ook nog een praktisch probleem: de micro werkte niet. Philip startte dan maar op eigen kracht en dat lukte hem aardig. Tegen dat ik aan de beurt kwam was het technisch probleem opgelost. Mijn zenuwachtigheid viel eigenlijk mee, dankzij een glas wijn en het feit dat er amper een man of tien echt geïnteresseerd publiek was. Ik deed mijn best om rustig en verstaanbaar over te komen. Er werd gelachen (op de juiste momenten), dus ik had de indruk dat het wel goed zat. Het voordeel van zo een drieluik is dat het een ideale leerschool is. Je merkt snel wat er werkt en niet werkt en kunt er dan al tijdens de volgende ronde op inspelen. Bij de ernstige complexe gedichten bleef het meestal akelig stil, vandaar dat ik naarmate de avond vorderde meer verhalende gedichten voorlas. In de pauzes kwamen mensen me vertellen dat ze genoten hadden van mijn typisch Vlaamse humor. Vooral dit exotische gedicht viel in de smaak. Tijdens de laatste ronde was de zaal goed gevuld en ik ook min of meer op dreef. Toen ik het applaus in ontvangst nam en van het podium stapte ervaarde ik een soort einde-examens-roes:

geslaagd of niet, ik was er van af!

Na het optreden besloot ik toch even de frisse lucht op te zoeken. Want ik zat weer even met Marokko in mijn hoofd. Daar had ik de klusjesman zijn chocolat du Maroc nooit durven aanraken. Maar aangezien ik nu ver verwijderd was van de Marokkaanse politiediensten leek het me wel het geschikte moment om eens een grammetje nostalgie te gaan kopen. Al snel kwam ik er achter dat ik te laat was, alle koffieshops hadden hun deuren al gesloten. Ik keerde dus met lege handen terug. Het was behoorlijk fris geworden, dus ik zette na een tijdje een sprintje in. Op dat moment passeerde er toevallig een politiewagen. De inzittenden gingen er waarschijnlijk van uit dat er een oorzakelijk verband was tussen mijn snelheidsverhoging en hun aanwezigheid. Blijkbaar lieten zij zich ook inspireren door het eerdergenoemde Stalincitaat, zij het dan in de algemene, oorspronkelijke zin. Ik had niets in de gaten, liep vrolijk door en werd net toen ik aankwam aan café Billabong waar het eindfeest doorging, tegengehouden. Ik voelde me alweer heel allochtoon. Mijn identiteitskaart werd gecontroleerd en de gegevens werden via de walkie talkie doorgegeven. Ik weet niet naar wie maar er kwam heel wat wat alfa-papa-tanga-gedoe bij te pas. Enfin, na vijf minuutjes lieten ze me gaan. Welkom in Nederland.

In Café Billabong vonden er verbroederingen plaats en werden de dichters getrakteerd door het publiek, kortom, het was zoals het hoorde. Om drie uur s’nachts was het feestje ten einde en werd iedereen buitengewipt. De meeste dichters vertrokken naar hun hotel, ik richting station, waar ik als een echte poète maudit drie uur stinkend op een bankje heb liggen slapen.

Labels:

VERZAMELD:

* WEDSTRIJD: 24-ste CONCEPT POEZIEPRIJS 2010 - thema: toekomst - info.

* GEZOCHT: dichters/muzikanten en andere woordkunstenaars, die gebruik willen maken van het vrij podium voor Lamberzinne/Zuiderzinne op 20/09/09 tussen 13u & 17u (max 15 min) in Antwerpen - info.

* WEDSTRIJD: 5de smspoëziewedstrijd - rond het thema "La Gioia" ("De Vreugde") - info.

* Verschenen: Stroom nr 33 - Kluger Hans #02 - Revolver nummer 142.

Labels:

maandag, juni 22, 2009

PARLAN.DOC: Yerna Van Den Driessche (5)

Tenerife

La Tejita ontvangt
toeristisch naakt weet zich geen raad
met clandestien bedekt.

Geleende schimmen wuiven
schaduw, een warme schoot sust
wat onderkoeld is aangespoeld.

In het staren van woestijnogen
vertraagt elk licht, lucht
jaagt gekwetste hitte na.

Toeschietelijke handen lessen
eerste dorst van dagen
opgespaard zout.

Zwart van het volk
kreunt La Tejita. Alleen
zand is zo verdraagzaam.


(dit gedicht schreef ik naar aanleiding van een persbericht waarin sprake was van 88 Senegalese vluchtelingen die strandden op de kust van LaTejita)

Yerna Van Den Driessche
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Diana Freys gaf het estafette-stokje door aan Yerna Van Den Driessche. Dit is haar laatste bijdrage.

Labels:

donderdag, juni 18, 2009

Agenda: 20/06/09

20/06/09 - ANTWERPEN: Felix Poetry Festvial met Dirk van Bastelaere, Charles Ducal, Menno Wigman, Geert Buelens, Mark Insingel, The Golden Glows en Matthijs De Ridder - €7/10 - Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29 - info.

20/06/09 - HALLE: lezing over Federico Garcia Lorca - 14u30 - gratis - ‘t Klein Stadhuis, Grote Markt 9 - info.

20/06/09 - LOVENDEGEM: Eva Cox & A Blue Window - 20u - €12,50 - Tofsteedeke, Haantjenstraat 15.

Labels:

woensdag, juni 17, 2009

Agenda: 19/06/09

19/06/09 - ANTWERPEN: Felix Poetry Festival met
* Poëzieworkshop met Simon Vinkenoog
* Gedichtendagessayslezingen Paul Bogaert en Luuk Gruwez
* Andy Fierens, Antoine Boute, Luke Wright, Dan le Sac vs Scoobius Pip en DJ Pierre Creuxpied
- €7/10 - Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29 - info.

Labels:

dinsdag, juni 16, 2009

PARLANDOSCOOP: Bart Meuleman / Tuur Florizoone & Jessa Wildemeersch (te gast)

Agenda: 18/06/09

18/06/09 - ANTWERPEN: Felix Poetry Festival met
* Een pleidooi voor de poëzie met Peter Holvoet-Hanssen
* Debutantenbal met Maarten Inghels, Sylvie Marie, Inge Braeckman, David Troch en Lies Van Gasse
* Poetry International met Gert Vlok Nel, Mourid Barghouti en Matthew Sweeney
* de documentaire Wreed Geluk
en Stijn Vranken
- €7/10 - Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29 - info.

18/06/09 - ANTWERPEN: Dichterlijk met suikerbonen - Willem M. Roggeman presenteert 'De metamorfosen van de dichter’ - 20u - gratis - Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 - info.

Labels:

maandag, juni 15, 2009

Agenda: 17/06/09

17/06/09 - ANTWERPEN: SKIN/TIGHT met compositie van Kris Delacourt & Nico Dockx - Ann Veronica Janssens - Erik Spinoy + de presentatie van de katern DW B2009 3 en - 20u - 2x24, Stanleystraat 24 - info.

17/06/09 - LEUVEN: De Liefde is Overal - 12 Weken van Sint-Michiel - Frank Mercelis, Marieke Dilles, Wendy Van Boom, Yorg Aerts, Roderik Six, Luc Morren, Vladimier, de vervloekte ft. Zofar, de Zuinige, Koen Lemmens en Nele Feys - 20u30 - Sint-Michielskerk, Naamsestraat - info.

Labels:

zaterdag, juni 13, 2009

PARLAN.DOC: Yerna Van Den Driessche (4)

In wit zwart hurken


in het zand van Oostende morst een meisje
de zee op bloemen van borsten. ze gillen
uitbundig, de vrouw en het meisje
ze dragen zichzelf terug naar zee
een emmertje blauwe lucht
tussen hen beiden

in het zand van Mirsale morst een jongetje
een snik op leegte van borsten. ze ijlen
van droogte, de vrouw en het jongetje
ze verweren onder een stolp
van witte lucht krijgt stilte
iets sacraals

de vrouw en het jongetje
de vrouw en het meisje
zie hoe ze hurken
hoe ze dorsten
naar ander
water



In wit zwart hurken is geschreven voor ‘Uitgedrukt’ een project van 11 11 11


Yerna Van Den Driessche
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Diana Freys gaf het estafette-stokje door aan Yerna Van Den Driessche. Dit is haar vierde bijdrage.

Labels:

Agenda: 14/06/09

14/06/09 - OOSTENDE: Radioboeken met Adriaan Van Dis en Charlotte Therssen - 11u - gratis - De Droge Coo, Zeedijk 10 - info.

Labels:

donderdag, juni 11, 2009

Agenda: 13/06/09

13/06/09 - KNOKKE-HEIST: Plebs Poëzieperformance met Steven Pollet, Björn Vandewaetere en Bert Deceuninck - 20u30 - €5/10 - CC Scharpoord, Meerlaan 32.

13/06/09 - OOSTENDE: Belezen en Goedgekeurd met Kurt Van Eeghem, Gie Bogaert, Adriaan Van Dis en Piet Piryns - 18u - De Droge Coo, Zeedijk 10 - info.

Labels:

dinsdag, juni 09, 2009

Agenda: 12/06/09

12/06/09 - ROESELARE: Het Zit Zo met Jeroen Theunissen - 20u - gratis - Boekhandel De Zondvloed, St-Alfonsusstr 4, bus 1 - info.

Labels:

maandag, juni 08, 2009

PARLAN.DOC: Yerna Van Den Driessche (3)

Zak

Zak, hoor je mij?
Of lig je nog verdoofd door je nederlaag
in je zakwaan te grienen?
Toch niet verwonderd dat ze jou
de zak hebben gegeven?

Steek het maar goed in je zak, jong.
De cordonsanitaire wurgzak
werkt traag maar efficiënt.
Pak dus je zakfles en zuip
in het geniep je nederlaag,
neem een zakpistool en schiet
je hartzak aan flarden;
of een zakmes en snij ze over,
die polsen van jou.


Zak, wijzers van de democratie tikken
niet in avondklokken,
niet in lullige zakhorloges
van zakken van venten.

Dus, lik je zak en knijp hem.

Eigen -zak -eerst.



Yerna Van Den Driessche
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Diana Freys gaf het estafette-stokje door aan Yerna Van Den Driessche. Dit is haar derde bijdrage.

Labels:

Agenda: 11/06/09

11/06/09 - ANTWERPEN: De Muzeval met Paul Illegems - daarna open poëzie-podium - 20u - gratis - Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 - info.

11/06/09 - ANTWERPEN: House of the Sleeping Beauties met Cees Nooteboom, Betty Mellaerts, Lucas Vandervorst, Kris Defoort en Kees Kort - 20u - €12/8 - Bourla, Komedieplaats 18 - info.

Labels:

zondag, juni 07, 2009

PARLANDOSCOOP: Maarten Inghels (te gast)



Maarten Inghels
Strand
Beeld: Femke Roedolf

Labels:

Agenda: 09/06/09

09/06/09 - BERCHEM: Poëzie Puur met Leonard Nolens - 20u - €5 - UITVERKOCHT! - Café RoodWit, Generaal Drubbelstraat 42 - info.

Labels:

vrijdag, juni 05, 2009

Agenda: 07/06/09

07/06/09 - BERCHEM: A! De Sprekende Ezels - 20u - gratis -Café RoodWit, Generaal Drubbelstraat 42.

07/06/09 - SINT-MARTENS-LATEM: cultureel aperitief met Dimitri Casteleyn en Wim Vanseveren - 11u - gratis - Oude Brouwerij, Dorp 24 - info.

Labels:

Ageda: 06/06/09

06/06/09 -BRUGGE: presentatie Schemerzones van Gwy Mandelinck - 19u - gratis - stadhuis, Burg 12.

06/06/09 - ZONIËNWOUD: Boslawaai met Jean-François Blanquet, Antoine Boute, Gaëtan Bulourde, Didi de Paris, Martine Doyen, Karine Dumont, Julia Eckhardt, Cyrille Flament, Jacques Foschia, Damien Magnette, Charles Pennequin, Cécile Richard, Olivier Toulemonde, Frans Van Isacker, Dirk Vekemans, Hugues Warin, Michel Yang, Albert Quesada en Simon Mayer - 18u tot 23u - vrije bijdrage - meebrengen: picknick, warme kledij, drank en zaklamp - Audergem-bos (in geval van regen: 07/06/09 - tel: 0474/978 821)

Labels:

donderdag, juni 04, 2009

Agenda: 05/06/09

05/06/09 - AARSCHOT: De Nacht der Poëten met Judith Herzberg, Nico Dijkshoorn, Roland Jooris, Miriam van Hee, Roger M.J. de Neef, Sylvie Marie, Zohara en Betty Mellaerts - €10 - 20u30 - Aleydistheater, Elisabethlaan 103.

Labels:

maandag, juni 01, 2009

PARLAN.DOC: Yerna Van Den Driessche (2)

Enisa


in het huis zonder gezicht
lijken de muren broos
in haar pijnschoot het kind van vele daders

en dat zij haar allemaal als beesten besprongen
in het eerste scheuren de rauwe kreet
van levend villen

en dat zij nog leeft verwijt zij
de wachter bij de ingetrapte deur
met aangeschoten stem en wegkijkogen
geweer in de aanslag

maanden later schrobt zij
nog altijd de gesels van haar huid
resten geil en DNA uit de groeven

met afschuw ziet zij hoe het groeit
en ’s avonds sluipt zij langs de gevels
in duistere portieken met kogelgaten
zoekt zij de man met het geweer


Enisa, slachtoffer van een massaverkrachting in oorlogstijd, is geschreven voor Amnesty International naar aanleiding van de campagne: ‘Stop geweld tegen vrouwen’.

Yerna Van Den Driessche
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Diana Freys gaf het estafette-stokje door aan Yerna Van Den Driessche. Dit is haar tweede bijdrage.

Labels: