maandag, juli 24, 2006

PARLAN.DOC (12)

11. Brussel

De redactie is later deze week met vakantie, het zal een beetje behelpen worden met internetcafé’s en zo. Ik ben zelf ook een paar dagen op een andere plek. Zo krijgt bloggen toch nog iets van het postduiftijdperk: speels-spannend virtuele teksten op verschillende plaatsen in de werkelijke wereld achterlaten en ophalen in een JulesVerne-van-hier-naar-daar avontuurlijk luchtballonverhaal. Of toch ongeveer ( en met dank aan de redactie). Het vervolgverhaal kan hier zo wel al eens een dag onderbroken worden.

Waar waren we gebleven. In Parijs. Wel, daar kunnen we niet blijven, tenzij u de middelen heeft om daar voor uw dierbaar zelf een appartement te huren. Ik stel voor dat we langs Brussel terug komen. Ik schreef twee gedichten ‘voor’ bedelaars. (Ondertussen is er in de bundel wel van alles gebeurd hoor, er is een uitbarsting geweest, met creperende rivieren, een kwaadaardige zee, en water allerhande, en de toon is sindsdien geheel veranderd, we lezen en schrijven nu in mineurakkoorden).

Geeft u geld aan bedelaars? Ik betaal mijn tol als bezoeker aan een andere stad aan bedelaars. Heb in Parijs uiteraard bedelaars gezien, en mensen die op straat leven, of à l’improviste zoals de kampeerders met honden op de Place de la République met het verkeer overal rond hen. Een jongen met holle ogen en, ondanks de warmte, de kap van zijn jekker op zijn hoofd, stak de straat over op weg, zo denk ik, naar deze ‘camping’; zijn ogen zaten verdomd vol miserie.


Man met hond, Brussel Nieuwstraat

verscheept de zon en brandschat het land
hij steekt stappen aan
omgordt zijn polsen
en schoudert blikken
van vrouwen en kinderen eerst

groot van tijd strijken zijn ogen
het wit van wang

Herlinda Vekemans
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem verwacht.
Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. De vorige gast Alain Delmotte gaf de fakkel door aan Herlinda Vekemans. Dit is haar derde week.