donderdag, februari 26, 2009

PARLAN.DOC: Frédéric Leroy (3)

3. Tafelen in The Piggy Palace

Tafels 1, 3 en 12

Het kon niet langer uitblijven: nu ze Hem
netjes hebben gevierendeeld hebben Zij
plots weer een gesprek. Over de smaak
van koteletten. Over spek en het beest

op de borden. Eindelijk wat animo,
zeldzame sneeuw en water bij de wijn.
Zij halen adem. Een heuse opluchting,
want Zijn betekenisvolle stiltes hadden

Hen danig vermoeid. Nochtans zijn Zij
best vlotte jongens. Ram, bijvoorbeeld,
neemt met bravoure het Woord, richt het
tot de drie Dames aan het naburige tafeltje.

Honger, de eenzaat aan tafel één, bekijkt
het horloge, schudt zacht het hoofd en verlaat
de zaal. Even maar. De handen gaan wassen
in onschuld. Zijn pas verraadt een meesterplan.


Tafel 4

Aan tafel vier vallen de klappen. Nu spuwt
Heraclitus, bejaarde clown van circus Efeze
(die nooit de confrontatie heeft geschuwd)
vuur. Uit Milete: twee helden van de trapeze

die met zoveel protserigheid niet zijn gediend.
Met water gooit de één en de ander blaast,
maar het vuur verdappert en verkankelemient
ook de avond van Xenophanes die in de haast

nog wat slijk er tegenaan gooit. De smeerlap
loopt altijd met modder in de zakken rond.
Men zegt dat hij biggen te vriend heeft. Drab
in zijn hoofd, zegt men, vuilnis in de mond:

Mensen zijn varkens” en nog - zonder berouw:
“Loof de Heer, Hij is eeuwig en een son of a sow”.



Frédéric Leroy
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Wouter Steyaert gaf het estafette-stokje door aan Frédéric Leroy. Dit is zijn derde bijdrage.

Labels:

Agenda: 28/02/09

28/02/09 - ANTWERPEN: Harir/Zijde met Emad Fouad en Eva Cox - 20u - gratis - in de kerk in de Provinciestraat - info.

Labels:

dinsdag, februari 24, 2009

Agenda: 26/02/09

26/02/09 - ANTWERPEN: Dichterlijk met suikerbonen met poëzie van Taha Adnan, Leila Boukhélif, Frank De Vos en Tom Garré - 20u30 - gratis - Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24.

Labels:

Agenda: 25/02/09

25/02/09 - LEUVEN: Zwarte Romantiek met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona - 21u - gratis voor studenten en personeelsleden van de K.U.Leuven - Maria-Theresiacollege, St.-Michielsstraat 6 - info.

Labels:

maandag, februari 23, 2009

VUURDOOP: Maarten Inghels


Wie: Maarten Inghels

Wanneer: 2005

Waar: Kunstbende, KC Nono - Mechelen

Wat:

Ik had een nonsenstekst geschreven, in de beste traditie van Van Ostaijen en Cees Buddingh. Ik wist niet wat ik ermee moest aanvangen. Het was onzin en rijmelarij, maar toen ik Charlien Adriaenssens aansprak om de tekst samen op een podium te brengen met de beat van een elecktrische gitaar werd het woordvuur en rock-'n-roll. Als ik het goed heb was dat in 2005, ergens in februari. Op een koude zondagochtend werden met sloten koffie de zenuwen aangespannen. Er werd niet gerepeteerd. 's Middags stonden we op het podium van Kc Nona in Mechelen, in het kader van Kunstbende, de wedstrijd voor jongeren en kunst. Bij aankomst in de zaal vroeg de technieker nog of we écht die negen microfoons op statief nodig hadden. 'Want jullie zijn toch maar met twee, heb ik de indruk,' zei ze. We zouden een ingewikkelde choreografie oefenen, hadden we bij het invullen van de technische fiche beraamd. 'Doe toch maar gewoon twee microfoons,' antwoordde ik; 'dat lijkt me wel volstaan.'

Chiel van Berkel, als presentator of buldertalent, vroeg in de coulissen nog wat we nu juist gingen doen, als 'txt-performance'. We wisten het zelf niet, zeiden we. Toen we na die drie minuten knetteren op een podium weer de backstage binnenstrompelden had hij een vreemde blik in zijn ogen. Een beetje glazig, maar ook argwanend. 'De gitaar staat àltijd vals,' verontschuldigde Charlien zich; 'daar kunnen we niets aan doen.' Die avond mochten we het podium in CC Mechelen op om de bloemen in ontvangst nemen, de jury met ondermeer Elvis Peeters, noemde onze act een 'vurig taalexperiment in de stijl van de dadaïsten'. We werden eerste en gingen door naar de finale waar we een niet onaardige tweede plaats haalden. We herhaalden ons succesnummertje plots op De Nachten en Weerwoord, en zo ontstond Collectief Wolf, een dadaïstische teksttheatercompagnie. Met nonsens en rock-'n-roll. Bovenstaande foto dateert van diezelfde periode, toen we allebei met een zware griep en onder invloed van een grote dosis hoestsiroop toch wilden doorgaan. We voelden ons rotslecht, trilden over het hele lijf, maar voelden ons achteraf wel steengoed.

Het heeft nog twee jaar geduurd eer ik met poëzie en teksten alleen op een podium ging staan. Dat begon iets doordachter, maar met niet minder zenuwen. Het is de heimwee naar de jankende gitaar, de schimmelende coulissen en het (vaak) onzichtbare publiek dat me blijft aansporen om met poëzie op te treden.

VUURDOOP verzamelt getuigenissen van dichters over hun eerste podiumervaring.

Labels:

Agenda: 23/02/09

23/02/09 - LEUVEN: Desda met Marie Meeusen, Jee Kast, Maarten Inghels, Didi de Paris, Big Nose Jim, Bert Lezy en Allie Sees - 21u - gratis - STUK café, Naamsestraat96.

Labels:

donderdag, februari 19, 2009

Agenda: 20/02/09

20/02/09 - GENK: Zwarte Romantiek met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona Emmanuel - 20u15 - €12/9 - cultureel centrum, Stadsplein 1 - info.

20/02/09 - GENT: Bundelpresentatie 'Zonder' van Sylvie Marie - 20u - gratis - boekhandel Paard van Troje, Volderstraat 13.

20/02/09 - LEUVEN: Saint-Amour met Jan-Willem Anker, Erwin Mortier, Anton Korteweg, Véronique Olmi, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Ramsey Nasr, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa, Sven Speybrouck en anderen - 20u - €17/8 - Schouwburg, Bondgenotenlaan 21 - info.

Labels:

dinsdag, februari 17, 2009

Agenda: 19/02/09

19/02/09 - AALST: Saint-Amour met Jan-Willem Anker, Erwin Mortier, Anton Korteweg, Véronique Olmi, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Peter Verhelst, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa, Sven Speybrouck en anderen - 20u - € 22,50/13,50 - De Werf, Schouwburg, Molenstraat 51 - info.

19/02/09 - LIER: Zwarte Romantiek met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona - 20u 15 - €15 - CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 - info.

Labels:

maandag, februari 16, 2009

PARLAN.DOC: Frédéric Leroy (2)

2. A la très pieuse

Bij stilte. Bij regen en zon, het luiden van
klokken. Wanneer in duisternis een kaars
wordt aangestoken, iemand tranen laat.
Bij sterfte en bij geboorte. Bij overdaad.

Bij god en bij duivel, zo ontsluit jij de dagen:
met vingervlugge kruistekens. Regenspatjes
op een vijver. Alsof je uit je lichaam draadjes
plukt waarmee je aan de hemel werd geregen.

Laat ons over het lijden zwijgen (het lijden
is link en reusachtig en heeft een eigen stem).
Dit mag genoeg zijn: de kinderlijke verbazing
en het kruis op je lippen, je borsten, je lippen.



Frédéric Leroy
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Wouter Steyaert gaf het estafette-stokje door aan Frédéric Leroy. Dit is zijn tweede bijdrage.

Labels:

Agenda: 18/02/09

18/02/09 - GENT: KANTL - CONFERENTIES - Ludo Abicht - Het lunapark en andere plekken. Autobiografisch materiaal. - 20u - €5 (€12 voor reeks) - Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) Koningstraat 18 - info.

18/02/09 - ROESELARE: Saint-Amour met Jan-Willem Anker, Erwin Mortier, Anton Korteweg, Marc Reugebrink, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Peter Verhelst, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa en Sven Speybrouck - 20u - €15/14 - CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1 - info.

Labels:

zondag, februari 15, 2009

Agenda: 17/02/09

17/02/09 - BRUSSEL: Literatuur op de middag ’t Kan verkeeren over de Middeleeuwen en de Hollandse Gouden Eeuw - Lucienne Stassaert over Hadewych - 12u40 - €4 - BOZAR, Studio, Ravensteinstraat - info.

17/02/09 - BRUSSEL: presentatie van Lieve God DW B themanummer met o.a. H.H. Ter Balkt, Pjeroo Roobjee, Saskia de Jong, Jan Lauwereyns (in mobiele pixels), Leo Vroman (in auditieve golven) - 20u - €5/4 - Passa Porta, Antoine Dansaertstraat 46 - info.

17/02/09 - GENT: Zwarte Romantiek met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona - 20u 30 - NTGent, Schouwburg, Sint-Baafsplein 17 - info.

17/02/09 - MECHELEN: Saint-Amour met Jan-Willem Anker, Erwin Mortier, Anton Korteweg, Claire Castillon, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa en Sven Speybrouck - 20u15 - €20/18 - Stadsschouwburg, Onder de toren 12 - info.

Labels:

Agenda: 16/02/09

16/02/09 - LEUVEN: De Sprekende Ezels met Leen Michiel, Gerrit Shellac, Andreas Lauwers, Lawrence Foley, Peter Gysen, Veerle Maringa, Tjeerd, The puccini sisters - 20u - gratis - café De Metafoor, Parijsstraat 34.

Labels:

vrijdag, februari 13, 2009

OPROEP van KunstDoel vzw

Achtbare Dichter,

U houdt van de kracht van woorden. U schrijft met een zachte, maar als het moet ook met een scherpe pen. Een Ballade van de dingen die niet overgaan. Een Ode aan de liefde. Maar ook een J’accuse.

Doel, het dorp dat niet weg wil, heeft uw woorden nodig. Omdat woorden tekens van verzet kunnen zijn, maar ook bakens van steun.

KunstDoel ijvert voor het behoud van Doel als kunstenaarsoord. Wij kunnen niet akkoord gaan met de zinloze vernietiging van een eeuwenoude nederzetting voor een dok dat er wellicht nooit zal komen.
Daarom willen wij Doel ‘bedichten’.

Uw teksten zullen te zien en te lezen zijn aan de deurklinken van leegstaande en met sloop bedreigde huizen. Aan de bomen die er nog altijd met hun wortels diep in de vruchtbare poldergrond aarden. Aan de lantaarnpalen. Aan de struiken en heggen. Aan de graven van de verontruste doden op het kerkhof. Op het puin van schandelijk afgebroken huizen.

Stuur ons vóór 1 maart via mail één of meerdere Doelgedichten en/of een sterke Doelgedachte.

Labels:

Agenda: 14/02/09

14/02/09 - ANTWERPEN: Cupido op de Groenplaats - 1001 bloemen voor 1001 geliefden - 10u tot 13u - gratis - Groenplaats - info.

14/02/09 - ANTWERPEN: Mestizo d'amour met o.a. Eva Cox, Christophe Vekeman, Stijn Vranken en Vitalski - 18u - €8 - Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28 - info.

14/02/09 - BRUSSEL: Saint-Amour met Claire Castillon, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa, Sven Speybrouck en anderen - 20u - €20 - AB, Anspachlaan 110 - info.

Labels:

woensdag, februari 11, 2009

Agenda: 13/02/09

13/02/09 - DIEST: De nacht der liefdesgedichten met Cyriel Gladines, Joris Iven, Hilde Pinnoo, Eric Vandenwyngaerden, Lief Vleugels, Nel Derweduwen (voorgelezen door An Van Diest), Greet Langen, Vera Staes, Ingrid Steenwinkels, Sanne Witters, Karin Dée, Dirk Elst, Jasoro, Jee Kast, Sylvie Marie, Philip Meersman, David Troch en Christina Vanderhaeghe - 20u - €6/7 - Sint-Catharinakerk, Begijnhof, Kerkstraat.

13/02/09 - DILBEEK: Saint-Amour met Jan-Willem Anker, Claire Castillon, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Antjie Krog, Marc Reugebrink, Erwin Mortier, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa en Sven Speybrouck - 20u 30 - CC Westrand - info.

13/02/09 - LEUVEN: presentatie ROPSIENNES - Gedichten bij leven en werk van Félicien Rops door Mark Meekers - 20u - gratis - Galerie Cypres, Vaartstraat 131 - info.

Labels:

dinsdag, februari 10, 2009

PARLANDOSCOOP: Ruth Lasters / Jasmijn (te gast)



Ruth Lasters
Hap - gehackt door Jasmijn
for Poetry Hacking

Labels:

Agenda: 12/02/09

12/02/09 - ANTWERPEN: De Muzeval met Aja Waalwijk - daarna vrij poëzie-podium - 20u - gratis - literair-artistiek café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 - info.

12/02/09 - GENT: Saint-Amour met Claire Castillon, Bart Chabot, Marc Reugebrink, Erwin Mortier, Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa, Sven Speybrouck en anderen - 20u - €22/18 - Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23 - info.

Labels:

maandag, februari 09, 2009

PARLAN.DOC: Frédéric Leroy (1)

1. Niemand en het lied van vermiste kinderen


Dit huis is leger dan zijn lege kamers
want hier woont Niemand: iemand niet in staat
de ruimte te vullen. Overal stilte, hoe hard
er ook geroepen wordt. De trappen zijn
hoog maar komen nooit in de buurt van

de hemel. Het vlees van Niemand ruikt naar perzik
en smelt in de mond. Zomerfruit voor het rapen,
maar met een beetje zomer slechts verwarm je
geen winter. Niemand is vandaag negen
maar houdt er een eigen tijdrekening op na.

Niemand houdt stand. Niemand is niet bang
van duister, wel van het licht in de inkomsthal.
Niemand is zo bang van het geluid van stappen
dat hij liever niet beweegt. Hij ziet geen kwaad
in stil zijn, in stilte. In zwijgen. In stilletjes stil.


***


Een zonbeschenen plein. U heeft mij niet
begrepen. Nog eens: een zonbeschenen plein,
veel stof en voor wie het horen wil: een lied
dat zichzelf bezingt. Bomen. Geen fontein.

Dit is het plein, zonbeschenen en niet
voorzien van een fontein. Wel: het zingen
van vermiste kinderen. Maar dit is geen lied
dat in stilte ook de stilte kan bedwingen.

Ik besluit: een plein. Wijds en zonbeschenen,
veel stof en een onthutsend gebrek aan fontein.
Bomen. Dat wel. En kinderen die, verdwenen,
ontbeend, enkel het lied van een lied kunnen zijn.

Zo ook dit gedicht: een zonbeschenen plein,
het zingen en het zingend afwezig zijn.


Frédéric Leroy
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Wouter Steyaert gaf het estafette-stokje door aan Frédéric Leroy. Dit is zijn eerste bijdrage.

Labels:

Agenda: 11/02/09

11/02/09 - BRUGGE: Zwarte Romantiek met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona - 20u - €12 - Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29 - info.

11/02/09 - BRUSSEL: BruSlam - Free podium Slam Poezie met o.a. Xavier Roelens & Mysteuretboule2fred - 19u30 - Monk, 1ste verdieping, Sint-Katelijnestraat 42 - info.

Labels:

Agenda: 10/02/09

10/02/09 - BRUSSEL: Literatuur op de middag ’t Kan verkeeren over de Middeleeuwen en de Hollandse Gouden Eeuw - Benno Barnard over Constantijn Huygens - 12u40 - €4 - BOZAR, studio, Ravensteinstraat - info.

10/02/09 - SINT-NIKLAAS: Saint-Amour met Jan-Willem Anker, Claire Castillon, Bart Chabot, Thomas Gunzig, Erwin Mortier, Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Huelgas Ensemble, Liesa Van der Aa, Sven Speybrouck en anderen - 20u - €18 - Stadsschouwburg, R. Van Britsomstraat 21 - info.

Labels:

zondag, februari 08, 2009

Agenda: 09/02/09

09/02/09 - ANTWERPEN: Open Podium met Maaike Neuville, Maarten Inghels, Sofie Haelterman, Suzanne Vrints, Just Like Rainbows en Stijn Vranken - 20u30 - gratis - Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28 - info.

Labels:

Agenda: 08/02/09

08/02/09 - KORTRIJK: Het Penhuis met Philippe van Parijs & Philippe Lepers - 10u30 - gratis - Orangerie Broelmuseum, Broelkaai 4 - info.

08/02/09 - OOSTENDE: ZOG met Erik Lindner, B. Zwaal, Miek Zwamborn en speciale gaste Els Moors - 17u - €5 - De Droge Coo, Zeedijk 10 - info.

Labels:

donderdag, februari 05, 2009

PARLAN.DOC: Wouter Steyaert (overzicht)

Wouter Steyaert (Gent, 1982) publiceerde poëzie in verschillende tijdschriften (bijv. Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Knack en Ballustrada).

Zijn gedichten werden meermaals bekroond, onder andere in de Basiel de Craeneprijs en de Literaire Prijs van de stad Harelbeke. In 2007 won hij de HC-trofee schrijfwedstrijd.

In 2008 droeg hij voor tijdens de poëziefestivals het Huis van de Poëzie en Onbederf’lijk Vers. Hij was ook te horen op het literaire podium Nur Literatur.




Een overzicht van alle bijdragen van Wouter Steyaert:

* ik had honger en at een brood
* Viool
* Jeuk
* Kassa

Labels:

Agenda: 07/02/09

07/02/09 - HARELBEKE: Dag van het Woord met gastdichter Frank Pollet + poëtisch ontbijt + workshops + gedichtenwandeling + proclamatie poëziewedstrijd - 8u30 tot 17u30 - gratis - CC Het Spoor, Eilandstraat 6 - info.

07/02/09 - SINT-NIKLAAS: poëzieavond met Lies Van Gasse, Bart De Block, Anna de Bruyckere en Norbert de Beule - 20u - gratis - Jetaircenter, Nieuwstraat 15 - info.

Labels:

woensdag, februari 04, 2009

PARLAN.DOC: Wouter Steyaert (6)

Kassa

Ik kocht zeep in Delhaize.
Aan de kassa struikelde ik
over mijn schoenveters.

Ik probeerde mij
vast te klampen
aan de knieën
van de dame voor mij.

Zij schrok hevig
en vond dat ik stonk.
Zij reed met haar karretje over mij.

Ik had pijn en riep om hulp.

Nadien raapte een kassierster
mij op. Zij was lief.

Zij had geen diploma.
Daarom weigerde ik
verder contact.

Wouter Steyaert
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Christophe Vekeman gaf het estafette-stokje door aan Wouter Steyaert. Dit is zijn laatste bijdrage.

Labels:

Agenda: 06/02/09

06/02/09 - ANTWERPEN: Zwarte Romantiek met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona - 20u -Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18 - info.

06/02/09 - ANTWERPEN: ‘Op het bot’ van Wim Gheysen - 20u30 - reserveren via onti.be - Theater Het Klokhuis, Parochiaanstraat 4 - 4A.

Labels:

zondag, februari 01, 2009

PARLAN.DOC: Wouter Steyaert (5)

Jeuk

Mijn meisje heeft schurft, maar
dat geeft niet. Neen, ik denk niet

dat het geeft, want het belet me
niet haar graag te zien. Haar zo
graag te zien dat ik haar bijna kus

met een befdoekje. Ik sta op
en ga slapen met een borstel
in de hand – je zou ervan schrikken

hoe weinig ik daarmee inzit.

Mijn meisje pelt af, maar dat geeft
niet. Neen. Dat geeft in de verste
verte niet.

Soms zie ik haar krabben en denk
‘Jij moet jeuk hebben meisje’, ik
probeer haar dan te troosten.


Wouter Steyaert
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Christophe Vekeman gaf het estafette-stokje door aan Wouter Steyaert. Dit is zijn vijfde bijdrage.

Labels: