maandag, december 31, 2007

Excuses

Vaste bezoekers zullen het wel merken: bij het zien van het staartje van 2007 werd de eenkoppige redactie bedolven onder een dikke laag kunstsneeuw.
De agenda werd niet meer aangevuld en de toegezonden nieuwtjes werden niet in deze poëtische kerstboom opgehangen. Excuses daarvoor!

Binnen een paar dagen verschijnt zelfs de kunstsneeuw als sneeuw voor de zon en gaan we weer aan de slag.

2008 brengt méér!
Hopelijk ook voor jullie.

Labels:

PARLAN.DOC (27)

Een leven in dienst van de poëzie (5)*

Mon métier est un métier de pointe.
- René Char, Sur la Poésie

Lente 1976 : Ik ben nog net geen dertig jaar oud en zend drie gedichten
naar de toentertijd christelijke en degelijke Dietsche Warande in Leuven.

Mijn gedichten worden beleefd geweigerd, maar in datzelfde jaar publiceert
het tijdschrift Gedicht van Remco Campert dezelfde gedichten in Amsterdam.

Ik ontvlucht mijn oude vochtige stad en haar kille grafkelders en belijd
alom en allerwegen mijn gestreng geloof in mijn wrede onbevredigde Muze.

Worstel met mijn Umwelt en begin aan de beklimming van de steile Parnassus.
Word onaanraakbaar als een paria en eindig als een naamloze vergeten sherpa.

Hendrik Carette
@

* Dit gedicht is één van de eenendertig nieuwe gedichten uit zijn zevende en nieuwe dichtbundel Een beeldenstorm die hopelijk in 2008 zal verschijnen.

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Hedwig Speliers gaf het estafette-stokje door aan Hendrik Carette. Dit is zijn laatste bijdrage.

Labels:

woensdag, december 26, 2007

PARLAN.DOC (27)

DE TIEN WETTEN VAN MIJN WREDE ONBEVREDIGDE MUZE (4)

Niet woorddronken worden.

Nooit de fout begaan haar te willen vernederen, epateren of charmeren, zij blijft een heilige hysterica, een Bloemaerdinne, een moeder of een Hogere Dochter van Hadewych die zich niet zomaar laat verleiden of verkrachten.

Nooit denken haar in levende lijve ooit terug te zien : wat je zingt is een verre echo van haar sapfisch gezang.

Niet jezelf verraden door omwille van goedkoop succes verzen te maken die je alleen in je ivoren toren of te midden van de woestijn nooit gepreveld of gemompeld zou hebben.

Nooit denken dat de andere dichters haar beter en hoger of dieper kunnen aanroepen of toezingen. Haar liefde eist een heel leven. Blijf op het platteland of in deze verachtelijke steden zo lang mogelijk leven. Word immuun. Word een aboriginal. Word haar geliefde. Gooi de ballast van uw opgetuigd schip. En vergeet dat Rilke ooit heeft bestaan. (Deze laatste zin was een aanmaning van Slauerhoff aan Simon Vestdijk).

Dichters die niet willen of niet kunnen lezen c.q. luisteren, zijn niet origineel.

Altijd voor ogen houden dat degenen die nu het meest succes hebben bij het zogenaamde grote publiek binnen honderd jaar niet meer worden gelezen of bewonderd. Volgens de eeuwigheidtheorie is de ster die vandaag schittert morgen al weer uitgedoofd.

Wie zijn Muze bemint en bewondert, vindt geen andere vertroosting. De stille en moeizame beklimming van haar steile Parnassus is de enige weg naar het zilverblauwe ijle gebergte waar zij verblijft.

Slechts de namen der grote bergbeklimmers leven voort. De namen van de sherpa’s worden vergeten.

Mijn Muze bestaat echt. Het is een gestreng geloof (met een geheime geloofsleer) dat ik alom en allerwegen heb beleden, in vele dorpen en steden, in rokerige achterafzaaltjes waar mijn omfloerste stem begon te gonzen en te trillen. Wie mijn (of haar) stem niet heeft gehoord, heeft niet de genade van het woord.


26 dec. 2007

Hendrik Carette
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Hedwig Speliers gaf het estafette-stokje door aan Hendrik Carette. Dit is zijn vierde bijdrage.

Labels:

donderdag, december 20, 2007

Agenda: 22/12/07

22/12/07 - WAREGEM: WinterWoordenNacht Local Wandeling met Didi de Paris & Blatnova, Inge Van de Kerkhove & Jessica Peel, Jan Callens & Sophie Doutreligne, Jeroen Keygnaert en 'Radio Bobshave' diepvries-versie - 19u - gratis maar reserveren verplicht - BE-PART, Westerlaan 17 - info.

Labels:

dinsdag, december 18, 2007

Agenda: 21/12/07

21/12/07 - BRUSSEL: 100 jaar Vlaamse poëzie - Frank De Crits, Chris Lomme & vrienden - 20u - gratis - Passa Porta, Dansaertstraat 46 - info.

Labels:

Agenda: 20/12/07

20/12/07 - LEUVEN: Geletterde Mensen met Dimitri Verhulst - 20u - 12/10€ - Schouwburg, Bondgenotenlaan 21
- info.

Labels:

maandag, december 17, 2007

Jarig!

Hendrik Carette, PARLAN-DOC-gast van deze maand blijkt vandaag jarig te zijn...

Hartelijk gefeliciteerd van hieruit!

Labels:

PARLAN.DOC (27)

Een witte Groenlander(3)*

Geen wit is zo verblindend wit als het reflecterende wit
van een ijsberg die van Groenland naar het zuiden drijft.

Bij nacht is hij haast fluorescerend en schuift als een Titanic
doorheen de donkere oceanische oorden van het noorden.

Bij dag vaart het prachtige gevaarte mijlen en zeemijlen ver
en mindert dan vaart tot het onzichtbaar smelt en verdwijnt.

Hoe lang blijft zo’n witte Groenlander bestaan en hoe diep
schuilt zijn zwaartepunt onder de spiegel van dat zwarte water?

Hendrik Carette
@


* Gedicht (uit de nieuwe nog te verschijnen dichtbundel Een beeldenstorm) eerder verschenen in Het Liegend Konijn (jaargang 5 nr. 1, januari 2O07) nu als derde bijdrage voor Parlando, 17 dec. 2007.

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Hedwig Speliers gaf het estafette-stokje door aan Hendrik Carette. Dit is zijn derde bijdrage.

Labels:

Agenda: 19/12/07

19/12/07 - ANTWERPEN: Japan en de schreeuw van de ondergaande zon met Frans Boenders, Luk Van Haute, Serge van Duijnhoven en Bart Stouten - 20u30 - 6€ - Zuiderpershuis, Waalsekaai 14 - info.

Labels:

Agenda: 17/12/07

17/12/07 - LEUVEN: Sprekende Ezels - open podium - 20u - gratis - Artforum vzw, Stapelhuisstraat 15

Labels:

donderdag, december 13, 2007

PARLANDOSCOOP: Tom Lanoye



Tom Lanoye
De boerentoren schrijft
Zondag 7 oktober 2007 - Antwerpen

Labels:

Agenda: 15/12/07

15/12/07 - ANTWERPEN: Auteurs presenteren winternummer DWB - 15u - gratis, maar reserveren verplicht - AMVC-Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22 - info.

Labels:

dinsdag, december 11, 2007

Verzameld:

* Winnaars van de Winter Woorden in 't Zicht-Wedstrijd zijn bekend. De 5 geselecteerden gedichten zijn: sneeuwkristal van Fanny de Groot, de woede der noormannen van Joris Denoo, winteravond van Philip Hoorne, zo rookt zij Lucky Strike van David Troch & zomeroren van An Vandesompele.

* Jan Aelberts, Thomas Decreus en Barend Christiaens wonnen de voorronde van WriteNow in Gent.

* Sylvie Marie won de 32ste Guido Wulmspoëzieprijs van de stad Sint-Truiden ophalen voor haar gedicht ansicht.

* Stroom nr 27 is verschenen. Met o.a. nieuwe gedichten van Paul Rigolle, Hugo Verstraeten, Joris Denoo, Bert Bevers, Francis De Preter, Xtine Mässer, Bert Lema, Mark Meekers, Sylvie Marie, Joris Iven, Annie Reniers, Hilde Pinnoo, Diana Freys, Jo Gisekin en Yerna Van Den Driessche.

* Andy & the Androids is geboren! Hoezee!

Labels:

Agenda: 13/12/07

13/12/07 - ANTWERPEN: De Muzeval - Arpegio – Gebroken akkoord met Frank De Vos - daarna vrij poëzie-podium - 20u - gratis - Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 - info.

13/12/07 - ANTWERPEN: Vers Geschild - JustaFool - Gijs ter Haar - 19u45 - gratis - BAZILIKUM, Verschansingstraat 61b - info.

13/12/07 - BRUSSEL: De nieuwe boekenoogst met Leonard Nolens, Stephan Vanfleteren, Geertje de Ceuleneer, Jelle van Riet, Marc Reugebrink - 20u - 5€ - Passa Porta, Dansaertstraat 46 - info.

13/12/07 - ELSENE: Dichter bij de Dichter - Finse poëzie - 20u - gratis - Toekomstige Nederlandstalige Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Elsene - Boekenloft, Sans Soucistraat 131 - info.

13/12/07 - LIER: Elvis Peeters - 20u15 - gratis - Cultuurcafé CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 - info.

Labels:

Agenda: 12/12/07

12/12/07 - PEER: Schone woorden klinken zo - 10€ - 20u30 - CC Poorthuis, Zuidervest 2a - info.

Labels:

maandag, december 10, 2007

PARLAN.DOC (27)

David van Reybrouck en Darwin (2)

Zes jaar geleden verscheen het boek De plaag (Amsterdam : Meulenhoff, 2001) met als mooie en mysterieuze ondertitel : ‘Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika’ van deze archeoloog, dichter en auteur David van Reybrouck die in Brussel woont en werkt, maar in Brugge werd geboren. De lectuur van dit verrassende (De grote Maeterlinck zou de Zuid-Afrikaanse schrijver Eugène Marais hebben geplagieerd!) non-fictieboek was voor mij dan ook een soms zeer intrigerend en meeslepend lectuuravontuur. Bijna zoals een spannend jongensboek. Of een boek à la Frank Westerman En ik denk dan aan het prachtige Een graanrepubliek of Ingenieurs van de ziel en recentelijk nog aan zijn boek over de berg Ararat op de grens van Turkije en Armenië. Een amalgaam van persoonlijke anekdotes, opzoekingen, feitelijke gegevens en al dan niet verzonnen avonturen gelardeerd met beschouwingen en historisch onderzoek.

In elk geval was De plaag een zeer markant debuut dat zich dan nog grotendeels afspeelt in het land van Antjie Krog en Wilma Stockenström (twee van mijn geliefde Zuid-Afrikaanse in het zo smeuïge Afrikaans dichtende dichteressen).

Komende vrijdag, 14 december, ga ik dan ook benieuwd luisteren naar zijn theatertekst en monoloog ‘Missie’ in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel. Want deze man schreef niet alleen ook nog een roman en gedichten, maar bovendien ook nog teksten voor het theater. We zullen zien of hij mij, zoals met De plaag, opnieuw een hele winteravond lang aan het lijntje kan houden?

In elk geval verscheen in het weekblad Knack van 28 nov. jl een interview met deze wetenschapper en schrijver waarin hij zich bekent tot het darwinisme of de leer van de Engelse natuurkundige Charles Darwin ( 1809-1882).

En geloof mij, of geloof mij niet : het toeval wil nu dat ik een tweetal jaar geleden een boek las van Dr. Jan de Laender dat getiteld is : Het verdriet van Darwin (Leuven : Acco, 2004, tweede druk) met als ondertitel ‘Over de pijn en de troost van het rationalisme’ dat mij nog altijd intrigeert en fascineert. En wel zo erg of zo hevig dat ik mij na het lezen en herlezen van dit meesterlijke boek haast gedwongen voelde om een portret van deze tragische, grotendeels verkeerd begrepen of gewoon onbegrepen, geniale vorser en wereldreiziger te maken. En ik eindig mijn tweede dagboeknotitie van mijn virtueel logboek voor Parlando dan ook graag opnieuw met het citeren van dit korte maar brede gedicht dat slechts acht (acht is kracht) versregels telt, maar misschien de neerslag vormt van mijn kennismaking met deze enigmatische, hard werkende en simpel levende figuur van deze Darwin :


Een Engelse natuurkundige in zijn landhuis ‘Down House’

‘Vrijwel niemand kon in de activiteiten van deze
simpele dieren een waardig onderwerp zien voor
een grote denker.’
- Dr. Jan de Laender, Het verdriet van Darwin

Hij weet wat de aardworm eet, hoe deze wroet en wriemelt als een diepe
graver die ondergrondse gangen graaft voor de plantwortels en archeologen.

Honderden witroze aardwormen houdt hij in Victoriaanse glazen bokalen
gevangen en bestudeert de aard en het bestaan van deze wonderlijke wezens.

Zijn aandacht voor de natuur zij wetenschappelijk, veel dieper gaat zijn afkeer
voor de onwaarheid, de onwetendheid, het dogmatische en het uiterlijk vertoon.

Hij heeft geen doctoraat en ook geen andere academische graad, maar een
open geest en draagt een zwarte deukhoed en een lange witgrijze wijsheidsbaard.


Maandag, 10 december 2007
Hendrik Carette
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Hedwig Speliers gaf het estafette-stokje door aan Hendrik Carette. Dit is zijn tweede bijdrage.

Labels:

Agenda: 11/12/07

11/12/07 - BERCHEM: Charles Ducal & Marc Tritsmans - 20u30 - 2€ - Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 42 - info.

11/12/07 - BRUSSEL: Abdellatif Laâbi - 20u - 5€ - Passa Porta, Dansaertstraat 46 - info.

11/12/07 - GENT: AFGELAST! - Middagen van de Poëzie met Jozef Deleu - 12u15 - 3€ - PoëzieCentrum, Vrijdagmarkt 36 - info.

Labels:

vrijdag, december 07, 2007

Verzameld:

* Morgen zal Peter Kluppels als enige Vlaamse dichter deelnemen aan het NK Poetry Slam 2007 in Utrecht. Vanaf 20u strijden in Tivoli 9 dichters om de begeerde Poetry Slam Kroon. We wensen Peter veel succes!
Bussen met supporters zijn zeker welkom...

* Op het belangrijkste Italiaanse Animatiefestival I Castelli Animati zijn enkele DichtVorm films in de prijzen gevallen. De Prijs voor beste non-narratieve film: ex-aequo voor Blauwblauw van Sandy Claes en Daan Wampers en voor Met mijn kwantorslag van Pieter Vanluffelen.

* Revolver 136 viel op de mat. Jan Lauwereyns stelde een JAPAN-nummer samen. Het resultaat van zijn ontmoetingen met Japanse dichters tijdens poëziefestivals in Tokyo.

* In Meander een interview met 'Papieren Man' Dirk Leyman en met Marnix Speybroek.

* Reine de Pelseneer dichtte deze week op dinsdag in de Contrabas.

Labels:

Agenda: 7 & 8 & 9/12/07/08

07/12/07 - AALST: Geletterde Mensen met Dimitri Verhulst - 20u - 14€ - De Werf, Molenstraat 51 - info.

07/12/07 - GENT: colloquium - literair vertalen - KANTL academiegebouw, Koningstraat 18 - info.

******

08/12/07 - BRUSSEL: Wordsong - Europalia - 22u - 7€ - BOZAR, Ravensteinstraat 23 - info.

08/12/07 - GENK: Geletterde Mensen met Dimitri Verhulst - 20u15 - 12€ - CC, Dieplaan 2 - info.

08/12/07 - SINT-TRUIDEN: Literaire prijzen 2007 - 15u - gratis - CC De Bogaard, Capucienessenstraat 8 - info.

******

09/12/07 - ANTWERPEN: Open Podium met Goodnight Ludwig, Hong Kong Dollar en Gert Winckelmans - 20u30 - gratis - Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28.

09/12/07 - LEUVEN: Desda met Thomas Bellinck, Head full of flames, Het Betoog, Thomas Decreus, Miss Josie en Philip Meersman - 20u - gratis - Libertad, Muntstraat 28.

Labels:

dinsdag, december 04, 2007

PARLAN.DOC (27)

Christine D’haen en de Koetsier van de Dood (1)

Wat is de mooiste zin van Herman Melville in zijn monumentaal meesterwerk Moby-Dick or The Whale? Moeilijk te zeggen, want het wemelt in dit boek (voor mij een bijbelboek) van prachtige volzinnen. Maar misschien deze van het honderdenzevende hoofdstuk ‘The Carpenter’ op pagina 624 : “Seat thyself sultanically among the moons of Saturn, and take high abstracted man alone; and he seems a wonder, a grandeur and a woe.” (London : Collector’s Library, 2004). Een prachtige boekuitgave met aan nawoord van Nigel Cliff en op het omslag de niet onbelangrijke mededeling : Complete & Unabridged.

Ook Christine D’haen, onze oudste en grootste nog in leven zijnde dichteres (hoewel Lucienne Stassaert, Aleidis Dierick en Lut de Block haar soms heel even doen vergeten), schrijft soms machtig mooie zinnen. Zo werd zij recentelijk verleid tot een schriftelijk interview met Margot Vanderstraeten dat verscheen in de krant De Morgen van 21 november 2007. We zien op pagina 4 van de boekenbijlage ‘Uitgelezen’ een foto van deze dichteres die dateert van 1966 toen zij nog recht tegenover mij woonde in de Jeruzalemstraat (nu woont zij al vele jaren in een huis op de Nieuwe Gentweg) van mijn oude en vochtige geboortestad Brugge. En het is zeer zeker een mooie foto. Maar waarom die foto uit een ver verleden? Ik weet het : uit begrijpelijke (vrouwelijke) ijdelheid en uit angst voor de Dood. Toch zegt (of beter schrijft) zij opnieuw een paar opmerkelijke uitspraken of statements die geen enkele poëzielezer en poëzieliefhebber onbewogen en onberoerd achterlaten. En ik geloof dat ik niet anders kan dan honderd procent achter haar staan of geheel en al akkoord wil en moet gaan omdat zij naar mijn onbescheiden mening grotendeels gelijk heeft. En ik geef maar één voorbeeld of citeer haar slechts éénmaal : “Het begrip poëzie is dood. De idee zelf is verdwenen. Dat lijkt tegenstrijdig met de realiteit, want er wordt op dit moment onnoemelijk veel ‘poëzie geschreven en ‘aan poëzie gedaan’. Er zijn stadsdichters. Er zijn de Nachten van de Poëzie. En aan gedichtendagen ontbreekt het evenmin. Maar poëzie is een moeilijk metier. Ze is niet : een goed idee, een grapje, of wat losse flodders.“ En ik herhaal het hier nogmaals zij heeft verdomme groot gelijk. Wie de Poëziekrant openslaat moet wel denken dat er alleen al in Vlaanderen honderden en honderden dichters zijn. Ik zie zelfs hele families : broers en zusters of echtparen die samen aan het dichten zijn
geslagen. Om nog niet te spreken van onze politici (Mark Eyskens in Het Laatste Nieuws of Herman van Rompuy die in volle regeringscrisis haast elke dag een haiku schrijft!). Terwijl de echte dichters die al jaren lezen en studeren meer en meer verdrongen of verzwegen worden. Toch kon de door mij bewonderde Christine D’haen het ook dit keer niet laten en fulmineert zij (als Gentse die bijna haar hele leven al in Brugge woont) opnieuw tegen mijn geboortestad. En komt opnieuw haar wat belachelijke en onbegrijpelijke obsessie naar boven : de stront en het lawaai van de op de straatstenen ratelende koetsen en koetsiers. En dit keer zal ik haar niet citeren… Maar misschien kan zij mijn laatste of meest recente Brugge-gedicht even lezen. Omdat daarin de onvermijdelijke koets (of fiacre) een niet onbelangrijke rol speelt. Ik ben een geboren en getogen Bruggeling (geen Bruggenaar!) en ben zelfs lid van de vereniging BBB (Bruggelingen buiten Brugge), en dit niet geheel terzijde. En heb dit gedicht ooit opgedragen aan mijn stadgenoot Jean Pierre Dumoulin, maar misschien had ik dit gedicht toch beter aan Christine D’haen opgedragen om haar te bevrijden van haar (ook en vooral voor haar) pijnlijke obsessie.


BACK IN TOWN

Weer flaneer ik door de hypocriete straten
en met een wagenwijde zwier zwaai
ik tot bij een open koets met een grijnzende
koetsier. En staar dan aapachtig
als een bonobo naar een vrouw in kimono.

Stap na stap herken ik de stegen,
maar ik haat deze winkelstraat
en wil wild plassen op een plein
waar de gevels blinken en de tegels
van het plaveisel ook goed stinken.

Even sta ik stil bij mijn zwaar verstoorde leven
en zelfs bij dat van Docre,
die satanische kanunnik,
maar boven die oude donkere crypte weerklinkt
een rauwe ondergronds gesmoorde kreet.

(uit Gestolen lucht, Gent : PoëzieCentrum, 2006)


Maandag 3 december 2007,
Hendrik Carette
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Hedwig Speliers gaf het estafette-stokje door aan Hendrik Carette. Dit is zijn eerste bijdrage.

Labels:

Agenda: 06/12/07

06/12/07 - BRASSCHAAT: Nacht van de Lezer - 20u30 - 5€ - CC Brasschaat, Gemeentepark 8-10 - info.

06/12/07 - LIER: Geletterde Mensen met Dimitri Verhulst - 20u15 - 14€ - CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 - info.

Labels:

maandag, december 03, 2007

PARLAN.DOC (27)

Hendrik Carette (° Brugge, 17.12.1946) woont en werkt als ambtenaar in Brussel. Hij is de auteur van zes dichtbundels : Winter te Damme & andere minder beroemde gedichten van de jonge meester (Brugge/Den Haag : Sonneville/ Nijgh & Van Ditmar, 1974) , Ik leef dus ik zweef nog (Antwerpen : Contramine, 1978, derde druk in 1981), Klacht van een grootgrondbezitter (Gent : Poëziecentrum, 1985), Een raaf in Raversijde (Gent : Poëziecentrum, 1993), Pact met Pound ( Brugge: Kruispunt, 2000) en Gestolen lucht (30 gedichten gevolgd door ‘De navolging van Charles Baudelaire’) die in 2006 bij het PoëzieCentrum te Gent verscheen. Het beruchte maandblad Meervoud publiceerde al meer dan honderd columns en bijdragen van zijn hand en Carette schreef ook diverse merkwaardige essays als o.m. ‘Op de meersvlakte’ in het Jaarboek VIII van het Stijn Streuvelsgenootschap (Tielt : Lannnoo, 2003) en ‘De Muzenzoon en het verboden gedicht van Christian Dotremont’ in het achtste Jaarboek Joris van Severen (Ieper : Studiecentrum Joris van Severen, 2004) en opstellen over o.m. J.L. Borges, E.M. Cioran, Hugo Claus, Paul Claes, Charlotte Mutsaers, Henri Michaux, Paul Neuhuys, Renaat Ramon, Saint-Rémy, Lucienne Stassaert, George Steiner, Joris van Severen, Wannes van de Velde en Marguerite Yourcenar.

Hij publiceerde Open brieven aan Hedwig Speliers en Geert van Istendael en maakte vertalingen van gedichten van de dichters Henri Michaux en Christian Dotremont.

Hij was redacteur van het letterkundig ts. Diogenes (1983-1991) en medewerker aan diverse tijdschriften als bij voorbeeld : Gedicht, Trap, De Brakke Hond, Deus ex Machina, Maatstaf, Kreatief, Kruispunt, Ons Brussel, NVT & Gierik, De Vlaamse Gids, Dietsche Warande & Belfort, TeKos, Revolver, Vlaanderen Morgen, Poëziekrant, De Houten Gong, Septentrion, de weekbladen De Nieuwe en Wij, en ten slotte de VWS-Cahiers waarvoor hij twee cahiers samenstelde (nr. 107 over Christine D’haen in 1984 en nr. 115 over André Claeys in 1985).

Luc Decorte interviewde Hendrik Carette voor de Poëziekrant in 1986. En zowel Frans Deschoemaeker (in Kritisch Literatuur Lexicon nr. 46, dd. augustus 1992) als Renaat Ramon in ‘Een hopeloze levenswandel’ (VWS-Cahier nr. 215, dd. maart-april 2003) verdiepten zich in de heel eigen stijl en thematiek van deze dichter.

Agenda: 03/11/07

03/12/07 - AARTSELAAR: poëtische evocatie Tony Rombouts - 19u - gratis - Bib, Della Faillelaan 32.

03/12/07 tot 04/01/08 - AARTSELAAR: poëzie van Tony Rombouts & grafiek Niki Faes - gratis - Bib, Della Faillelaan 32.

Labels:

PARLAN.DOC (26)

Hedwig Speliers (1935) is Vlaams dichter, essayist en criticus.
In 1963 vormde hij samen met Paul de Wispelaere, Korban en Jan van der Hoeven de redactie van het tijdschrift Diagram. Daarnaast verzorgde hij columns voor o.a. Elseviers Literair Supplement, De Nieuwe, Vrijdag en Knack.

In 1969 kreeg hij voor de bundel De astronaut de Heidelandprijs van Noord en Zuid. In 1972 werd de bundel Horribile dictu bekroond met de provinciale prijs voor letterkunde van West-Vlaanderen. Die prijs kreeg hij ook in 1984 voor de essaybundel Met verpauperde pen. Voor zijn dichtbundel Het heraldieke dier werd hem in 1984 de Dirk Martensprijs van de stad Aalst toegekend.


Momenteel werkt hij aan een biografie van Maurice de Guérin, een onbekende Franse dichter uit de Romantiek en aan de dichtbundel Len de l'el met Maurice de Guérin, de Languedoc en de Albigenzer kruistocht als onderwerp. Verschijningsdatum: eind 2008.

Voor een uitgebreide biografie klik hier.




Een overzicht van alle bijdragen van Hedwig Speliers:

* Len de l’el (fragment)
* De dood van Victoire-Gertrude Fontanilles
* Bij het schrijven van een biografie - De lont van het toeval in het kruitvat van de inspiratie (Deel 1)
* Bij het schrijven van een biografie - De lont van het toeval in het kruitvat van de inspiratie (Deel 2)
* Galilei

Labels: