dinsdag, juli 31, 2007

PARLAN.DOC (22)

op de rozetten van het waaien dansen
zij. vluchtige spiralen keren zich om,
het tedere gebaar van een pavane.

vleugels zeilen op onzichtbaar water,
bewegen niet, wijken op de tussenstand,
op het blauwe schijnsel van hun blik.

samen het woord verkennen in de klaarte
van een zomerlucht. als teken, als brand.
breken in de luister van wit licht, in
niets dan eindeloze stilte. uit de handen

eten van de wind. nooit meer slapen.
onze stemmen spellen. dansen, liefste, in
het getokkel van de zon, de tedere pavane.
wij beiden aan de bron van ons begin.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar laatste bijdrage.

Labels:

Agenda: 03/08/07

03/08/07 - OOSTENDE: TAZ met Danny Van Britsom en Sammy Deburggraeve - 23u30 - 8€ - Variététheater, Christinastraat 20 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

maandag, juli 30, 2007

VUURDOOP: Koenraad Goudeseune



Wie: Koenraad Goudeseune

Wanneer: een heel eind in de jaren tachtig

Waar: De Nacht van de Poëzie in Vredenbrug - Utrecht (NL)

Wat:

Over mijn eerste optreden kan ik kort zijn, het was in Utrecht, Vredenburg, de nacht van de poëzie. Dé nacht. Het jaar was een heel eind in de jaren tachtig.
Waaraan ik een uitnodiging voor die prestigieuze avond te danken had, is me nog altijd een raadsel. Van mijn hand waren nog maar een paar gedichten verschenen, in het Nieuw Wereld Tijdschrift (NWT), toen nog onder de bezielende leiding van Herman de Coninck. De man zou veel later op een stoep in Lissabon in de armen van een dichteres bezwijken, maar was toen, althans in Vlaanderen, de poëziepaus en al net zo dodelijk bescheiden en van een hoge leerstelligheid als Benedictus XVI. Ik had, dat spreekt vanzelf, grote eerbied voor hem, ik mocht Herman zeggen, maar deed dat node. Ter audiëntie in Vaticaanstad zegt niemand ‘Jozef’ tegen Ratzinger en ik vermoed dat men altijd een bejaarde paus kiest omdat ook diens moeder hem niet meer met zijn jongensnaam zou kunnen aanspreken, ook al wil ze hem alleen maar complimenteren met het werkelijk prachtige boek dat hij over Jezus van Nazareth heeft geschreven. 'Ik kan het mijn vriendin, die veel van Proust houdt, warm aanbevelen, een dikke proficiat, je mama.'
Ik was een prille twintiger en op de bewuste avond zo stoned als een zebra. Ja kijk, ik dacht, als die gedichten niet dan in een roes (hetzij van drank hetzij wiet hetzij van beiden) het hoofd komen binnengewaaid, dan moet ik ze ook in een roes zeggen. Het moest allemaal vreselijk echt zijn, vond ik, er zat tenslotte tweeduizend man naar me te luisteren.
Van de gedichten die ik daar heb gelezen, afgezien van een winnertje dat mijn debuutbundel haalde, herinner ik me geen klap. Iemand riep ‘Harder’!
J. Eijkelboom, de Dortrechtse dichter die net als ik in een kleine provinciestad woont, had de avond min of meer georganiseerd en toen ik van het podium kwam, o herinneringen zat, zag ik ontzetting, verdriet en een haast grootvaderlijke bezorgdheid in zijn ogen. Mij aan die leeftijd op zo’n podium zetten, in een stad waar je bij wijze van spreken wiet in de krantenwinkel kan kopen, was een vergissing, en nog geen kleintje ook, want nog altijd trekt het adeldom dat feestjes en salons organiseert en daarbij dichters nodig heeft er lering uit en nodigt me nimmer voor wat dan ook uit.

VUURDOOP verzamelt getuigenissen van dichters over hun eerste podiumervaring.

Labels:

Watou - verslag Paul Rigolle



Terug van naar Watou geweest. Bijna is het een zelfstandig werkwoord op zich geworden. Ik-ga-naar-Watou, jij-gaat, met-zijn-allen-gaan-wij-naar-Watou… De editie 2007 is, schrik niet, alweer de 27° in de reeks. Volgens sommigen die mij, zoals Luk Lambrecht bij Knackblogt, dit jaar naar Watou zijn voorgegaan is het de puntigste editie van de voorbije jaren. We willen het graag geloven maar Watou lijkt ons na een kwarteeuw alleen nog maar wat harder op weg om op veiligheid te spelen. Daar is niks mis mee. Een succesformule hoeft niet teveel beproefd te worden, zal men ten huyze Mandelinck met de jaren al wat vaker hebben gedacht. Zeker als na afloop ook het Grote Subsidiemonster van een verslag, en van eten, voorzien moet worden. De gedichten in Watou, dit keer mooi gepresenteerd als een bladzijde van een opengeslagen en scharnierend boek, een schrijn, zijn best sterk en ook het plastisch werk weet ons bij momenten zelfs helemaal in te pakken. En toch valt er op ons vertrouwde landelijke pad tussen Grensland en Douviehoeve nu ook weer niet zo heel veel grensverleggends aan te treffen. Op vijf a-museale locaties, zoals dat ook in de dorpen van Vlaanderen zo mooi is gaan heten, lijkt het alsof we de dingen moeiteloos terug kunnen vinden waar we ze bij vorige edities hadden verlaten. Wat in Watou ook dit keer het hart breekt is wat het altijd al heeft gebroken. In de kubus is dat “Bres III”; Nolens op zijn best (“Het is een prachtig boek. Het faxt ons woedende weeshuis/Naar mensen met vaders gezegend.”). Hans Groenewegen (“adembenemende, beneem mij de adem vandaag nog niet”), Anton Korteweg (“Er rent maar een lichaam van benen”), Camillo Sbarbaro (“Zwijg, ziel, moe van het genieten en het lijden”)… Verhelst, Kopland, Claus, Kusters, Buelens, Gruwez, Jooris, Van Leeuwen, Kusters, Hirs, Hoorne, De Jong… ze zijn present. De afgemeten stem van Dirk Roofthooft, die een aantal gedichten leest, is niet onaangenaam om te horen maar geef ons, als we mogen kiezen, toch maar, zoals in eerdere edities, het onprofessionele hortende gestamel van de dichters zelf. Van het plastisch uitgezette werk maken een aantal dingen een ongewone indruk. Melik Ohanian in de brouwerij, Diego Perrone met La Stanze dei centro re che ridono (honderd portretten van lachende koningen), de lange lach in de zwarte doos van Lara Favaretto (het geluid van de hamer!), Yoko Ono (“We are all water”), de spiegelballen van John Armleder… Maar dé verrassing is wat ons betreft het Hopperachtige benzinestation van Job Koelewijn dat in de Douviehoeve volledig uit met vijzen doorboorde boeken is opgetrokken. De kunstenaar offerde voor zijn werk,(“Sanctuary”), in een zen-achtige poging tot onthechting, de inhoud van zijn eigen boekenkasten. In al zijn verstilling lijkt het hier te willen schreeuwen: Weg met die onvrijheid van al die boeken… Weg met datgene waarin we zo sterk geworden zijn, het gratuite, hersenloze opzuigen en –zingen van het cultuurproduct als was het benzine…

Wat voor ons een hoogtepunt is hoeft dat evenwel niet te zijn voor een ander. Ook dat is de vrijheid van Watou. Het plastische luik – dit keer geselecteerd door Giacinto Di Pietrantonio, directeur van het Museum van Bergamo in samenwerking met Lieven Declerck - zorgt in Watou wel vaker – en, kan het toeval zijn, veel meer dan de gedichten - voor animo. De manier waarop wij het beeld hanteren… De reflectie op het eigen kijken… Voortdurend op het verkeerde been gezet te worden, daar is, ook na al die jaren, niet iedereen evengoed op voorzien. Wat dat opgeblazen werk nu eigenlijk was, een hamer, een anker of zoals door de artiest zelf bedacht een paddestoel vol gifgas… Dat was, wat aan het eind van ons bezoek de leden van een koffiekransje losgeslagen culturele dames zich ge(re)animeerd stonden af te vragen. Het ging om “Halben Fliegenpilz”, een werk uit polypropyleen van Carsten Höller… Normaal zou het volgens de kunstenaar gevuld moeten zijn met gifgas, vertrouwde de jonge suppoost van dienst ons toe. Nu, tja, is het alleen maar lucht, dacht hij. Gifgas hebben we inderdaad ook dit jaar in Watou niet geroken. Geen sprakeloosheid, geen verstomming werd ons deel. In de allerbeste momenten noteerden we af een toe een lek in het zwijgen (naar het vers van Hans Faverey).

Slotsom: In Watou krijg je ook dit jaar een stortvloed aan beelden aangereikt maar het mooiste is en blijft – uitgaande van de kracht van het eigen beeldend vermogen – daar zelf mee aan de slag te gaan. Ook dit jaar hebben we de Poëziezomer niet zo heel anders dan anders ervaren. De formule heeft haar deugdelijkheid bewezen. Het lijkt erop dat men aan dit principe liefst niet teveel meer wil tornen. In Watou heeft men het keurig voor elkaar. Het gedicht de volière van Luuk Gruwez hangt er ter uitleiding ook in het echt naast … de volière. Want dichters, ja die beschikken in hun kooi nu éénmaal over duizend stemmen… Enzoverder, enzovoort. In Watou is de kerk haar wijzers kwijt maar alles gaat rustig door. De riek grijpt in het stro. Lola, de merrie uit stal Léon, voeder je beter niet met eigen handen en de hommels, ja die blijven hoppig en hemels voor eeuwig en een dag. Watou blijft dat zomers opstapje voor wat naar het meer in ons doet verlangen. Al zullen veel inwoners zich dat, na het noodweer dat laatst in de Westhoek lelijk huis hield, liefst niet al te letterlijk meer willen nemen.

Extern:

Nog t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise

Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.


Hommagedag Eddy van Vliet (1942 - 2002) met presentatie van zijn “Verzamelde gedichten” op zondag 2 september om 16 uur in de Sint-Bavokerk. Met deelname van Benno Barnard, Anneke Brassinga, Remco Campert, Paul Demets, Miram Van hee, Stefan Hertmans, Anton Korteweg, Koen Stassijns. Lula Pena (Portugal) zingt fado’s en Piet Piryns presenteert.


Eerder zorgde In Letterland al voor deze foto-impressie. Ook op het fotoblog van Michaël Depestele stonden enkele foto’s. En ook op deze eigenste rigolliaanse bladzijden blijven wij niet achter.

Zie ook nog:

EXPO: 't is zomer, 't is Watou! – Luk Lambrecht in KnackBlog en de impressies van Pascal Cornet op zijn onvolprezen Pascal Digital-blog onder de rubriek Een permanente hapering - Bijdragen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. De hele reportage verschijnt overigens heel binnenkort in Poëziekrant.


door Paul Rigolle

Labels:

Agenda: 02/08/07

02/08/07 - OOSTENDE: TAZ met Uitgelezen: DE VLIEGERAAR met Khaled Hosseini, Hilde Van Mieghem en Walter Van Steenbrugge - 17u - 8€ - Drooge Coo, Zeedijk ter hoogte van zwembad - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

dinsdag, juli 24, 2007

PARLAN.DOC (22)

ik draag de wind. hij weegt zijn kansen
af. hij buigt en strekt zich in vermoeide
vlagen. zijn adem keert. de luchten
laaien. hij kan zich niet vertalen.

wat doet mij zwijgen in de wind?
woorden draaien in zijn mond,
licht ontstemt zijn bulderende zuchten.
letters schuiven huiverend voorbij.

mijn stilte is mijn dierbaar worden,
mijn eerste sprong, mijn vroegste spraak.
een morgen vol verdwaalde taal.

vol witte vleugels. beminnen op het dralen
van mijn stem. jouw brokkelig woord.
je binnenhalen als was je ooit van mij.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar achtste bijdrage.

Labels:

Agenda: 01/08/07

01/08/07 - ANTWERPEN: Feest met dichters, muzikanten en/of kunstenaars - iedereen welkom om zelf ook op te treden - 20u - gratis - Conscienceplein.

01/08/07 - OOSTENDE: TAZ met Uitgelezen: DE HELAASHEID DER DINGEN + MEVROUW VERONA DAALT DE HEUVEL AF met Dimitri Verhulst, Nadia Dala en Wouter Deprez - 17u - 8€ - Droge Coo, Zeedijk ter hoogte van zwembad - info.

01/08/07 - OOSTENDE: TAZ met Dennis Nowé, puntdichter - 19u30 - 8€ - Variététheater, Christinastraat 20 - info.
--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

Parlandoscoop: Jelle Meander



Jelle Meander
selectie uit: Slaapversjes voor Lorelei
05/07/07 te Gent

Labels:

PARLAN.DOC (22)

hoe kan ik je beginnen. je wijkt
je wiegt, je slaat alle hoeken om.
je gooit de deuren in het slot, sleutels
in het water. je bent niets dat lijkt

op je gracieuze wenken in de morgen.
schimmen draperen hun sluiers
om je heen. stilte breekt nu uit
alle delen van mijn spreken,

hamert aan mijn tijd. duurzaam
zwijgen, bleekveld van mijn stem.
want tijd is lang en weegt. denken

dat ik in je ben als in een huis
vol stemmen, gesloten op de wind.
dat ik je eerste letter ben. je kind.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar zevende bijdrage.

Labels:

VUURDOOP: Dimitri Casteleyn


Tekstschrift foto (Foto Danny Terryn):

Sappho 2004 : van links naar rechts : (staand) Piet Piryns, Paul Demets, Luc Deleersnyder, Anna Enquist, Erik Spinoy, (zittend) Hilde Keteleer, H.H. ter Balkt en Dimitri Casteleyn.



Wie: Dimitri Casteleyn

Wanneer: 1984 – 1988 – 2004

Waar: Malpertuis Tielt – Banana Peel Ruiselede – Europahal Tielt – Sappho Ruiselede

Wat:

Het leven bestaat uit een aaneenschakeling van vuurdopen. Over welke zal ik het hier hebben? Mijn vuurdoop in 1984 als leerling van de 7-koppige toneelklas van het Cultureel Centrum Tielt toen we uitgerekend het stuk “Jan Publiek” van Peter Handke brachten voor twee keer een uitverkochte zaal in Theater Malpertuis (toen nog keldertheater)? Of mijn vuurdoop als groentje in de Banana Peel in Ruiselede op de avond Bluëzie (mengeling van blues en poëzie) in 1988 toen we in het voorprogramma van dichters als Herman de Coninck en Remco Campert de gedichten mochten voordragen waar we net een prijs mee gewonnen hadden in de poëziewedstrijd van de Stad Harelbeke? Of mijn vuurdoop in 2004 als dichter in het zogenaamde professionele circuit?

Laat ik het maar iets uitgebreider over dat laatste hebben. De organisatoren van Tuin voor Taal in Tielt hadden vernomen dat mijn debuut zou verschijnen in januari 2005 bij Uitgeverij Poëziecentrum in Gent en aangezien ik van geboorte een Tieltenaar was, wouden ze wel een klein risico nemen door mij te programmeren – twee maanden later deed Sappho dat risico over door mij te plaatsen tussen dichters als Erik Spinoy en Anna Enquist (zie foto). De regionale pers sprong er op en blokletterde “De comeback van Casteleyn ofte de alliterererende Aarseelnaar”. Ahum. Zoals dat in de regionale pers soms gaat, stelden ze het toch zo mooi voor : “We gaan even vijftien jaar terug in de tijd. Met een diploma van licentiaat Germaanse Filologie op zak steekt Aarseelnaar Dimitri Casteleyn bij de VRT van wal. Hij werkt zich intussen als dichter in de kijker en haalt enkele prijzen binnen. Na zijn huwelijk met Hilde Ingelaere start hij twee communicatiebedrijven die een hoge vlucht nemen maar waardoor hij literair helemaal uit de running raakt. In 2003 pikt hij de artistieke draad weer op en hoe!” Van verwachtingen gesproken. Ik mocht aantreden tussen Benno Barnard en Luuk Gruwez en mocht ook in de dichterskamer backstage bij Eva Gerlach en de blinde Friese dichter Tjebbe Hettinga. Man man man. Een pintje graag. Door de regen was de Tuin voor Taal een Zaal vol Taal geworden maar de sfeer was er niet minder om. Een pintje graag. Na Benno was het de beurt aan mij. Een felle spot, een volle zaal en vijftien minuten gedichten. Het podiumbeest in mij werd wakker en alsmaar meer genoot ik in Tielt van de 300 ogen die me aanstaarden (2 maanden later in Ruiselede zowaar circa duizend ogen). Dank u voor uw aandacht. Af. Een pintje graag. Lesson learned : bindteksten Casteleyn, bindteksten. Wat vraag je toch van je publiek door vijftien minuten lang poëzie voor te lezen zonder één echte bindtekst. Luuk Gruwez die na mij kwam deed dat voorbeeldig : West-Vlaming van oorsprong bracht hij in deze Westvlaamse stad de ene na de andere Westvlaamse anekdote. En had het publiek op zijn hand! Maar daar dienen vuurdopen voor...

VUURDOOP verzamelt getuigenissen van dichters over hun eerste podiumervaring.

Labels:

Agenda: 28/07/07

28/07/07 - OOSTENDE: TAZ met Dennis Nowé, puntdichter - 21u30 - 8€ - Variététheater, Christinastraat 20 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

maandag, juli 23, 2007

PARLAN.DOC (22)

misschien willen zijn waar niemand
was, waar alles voorbij, zoals wolken
met hun schaduw bij volle zon.

de witte plekken tellen op een veld.
het licht oog in oog verschuiven.
uren delen in minuten. drijven

op de oker van een woord. de warmte
sluiten. vleugels flirten met het licht.
doorzichtig, roerloos. dralen in hun
majesteitelijk zwijgen. leggen zich uit.

onhoorbare stilte twijfelt in de oren
aan iets, aan ergens. een vergezicht,
een ongemerkt hijgen. misschien iets.
misschien ooit zijn en willen blijven.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar zesde bijdrage.

Labels:

Agenda: 27/07/07

27/07/07 - OOSTENDE: TAZ met Aus der Tiefe - teksten van Paul van Ostaijen & cantate Bach met Wim Opbrouck en het Kortrijks Vocaal en Instrumentaal Ensemble- 10€ - 17u & 21u - Loods NMBS, Konterdamkaai 1 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

zaterdag, juli 21, 2007

Parlandoscoop: Dichter kan het niet (sfeerbeeld)



Dichter kan het niet
sfeerbeeld Kortrijk Congé
14/07/07

Labels:

Agenda: 23/07/07

23/07/07 - GENT: Stuifmeel en vogelveertjes. Poëzie, humor en muziek - 16u - 8€ - Hot Club de Gand, Schuddevisstraatje, Groentenmarkt 15b - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

vrijdag, juli 20, 2007

PARLAN.DOC (22)

wonder van ieder woord. geboorte
van iedere naam, gewassen maanlicht
in ontluikende tuinen. huiver. ritselende
koelte in de morgen. druppend zuiver.

maan en water, fonteinen in de adem.
nader je, ik nader je. geruisloos als vlinders
versier je mijn blik. stemmen. letters
lispelen aan doorzichtige vingers.

ik schrijf je, schrijf me, breek
me uit. lik mijn lippen in de golven
van mijn eerste dag. begin!

schaterend en onstuimig woord. als nooit
wil ik je zien. woordeloos wordend,
zonder einde, ooit gewonnen op geluid.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar vijfde bijdrage.

Labels:

Agenda: 22/07/07

22/07/07 - GENT: De wolven van la Mancha - 18u - gratis - Useum, Platteberg 19.

22/07/07 - GENT: Stuifmeel en vogelveertjes. Poëzie, humor en muziek - 16u - 8€ - Hot Club de Gand, Schuddevisstraatje, Groentenmarkt 15b - info.

22/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

22/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

22/07/07 - WULVERINGEM: artiestenmis met poëzie van Bart Stouten en koor Camerata Ostendia - 10u30 - gratis - O.L.Vrouw Hemelvaartkerk - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

donderdag, juli 19, 2007

Parlandoscoop: Koenraad Goudeseune



Koenraad Goudeseune
'Ida van Leuven'
05/07/07 te Gent

Labels:

Agenda: 21/07/07

21/07/07 - ANTWERPEN: Spinyopaat open podium met o.a. Frans Vlinderman, Pisteffo en Spin de Swerts - 20u - gratis - Café A mi manera, Brouwersvliet 12 - info.

21/07/07 - GENT: Stuifmeel en vogelveertjes. Poëzie, humor en muziek - 16u - 8€ - Hot Club de Gand, Schuddevisstraatje, Groentenmarkt 15b - info.

21/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

21/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

woensdag, juli 18, 2007

VUURDOOP: Philip Hoorne



Wie: Philip Hoorne

Wanneer: 15/12/02

Waar: Literair café Jambe te Delft

Wat:

Een van mijn eerste, of misschien wel het allereerste optreden dateert van zondag 15 december 2002 in Hotel de Plataan te Delft. Het evenement heette: ‘Poëzie in de Plataan’, of ook wel ‘Literair café Jambe’. Het gebeuren kende zijn beloop tussen 14u. en 16u.30. Entree bedroeg 4 euro. Hoe ik dat allemaal nog zo precies weet? Een ordentelijk bijgehouden archief? Was het maar waar. Neen, ik heb mij gewend tot Henriëtte Faas, de organisator toen. En gelukkig is zij een betere archivaris en conservator dan ik.

Samen met Richard Steegmans, mijn toenmalige partner in poëzie, spoorde ik naar Delft. Eerst gingen we iets eten met Vincent Schmitz – in die tijd de hoofdredacteur van het ter ziele gegane literaire tijdschrift Nymph, waarmee het voor mij allemaal begon – en zijn verloofde, thans echtgenote, Els. Daarna gevieren naar De Plataan. Daar zag ik voor het eerst wat men in Nederland verstaat onder het begrip literair café. Men neme een gezellige kroeg, niet meer dan twee schorten groot, en propt die vol met mensen. Aan één zijde van de gelagzaal is een vierkante meter vrijgehouden voor de optredende dichters. Als er een bandje is – er is áltijd een bandje – dan moeten die kerels wegens plaatsgebrek als de Bremer Stadsmuzikanten op elkanders schouders zitten. Zo’n bandje telt nooit een drummer in haar rangen, er is voor een drumstel nooit plaats in een literair café.

Mijn eerste dichtbundel Niets met jou, het eerste nummer in de Sandwichreeks onder redactie van Gerrit Komrij, was net uit. Die zondag moest ik als eerste, geloof ik, van vier dichters de bühne op, omdat de dichter die moest openen te laat was. Ik las een mix van ernstig en luchtig werk, doe ik trouwens altijd. Thuis had ik bepaald welke gedichten ik zou lezen en in welke volgorde. Ik denk zelfs dat mijn bindteksten inclusief flauwe grapjes in trefwoorden op een velletje papier stonden neergeschreven. Nu maak ik geen lijstjes meer, of toch wel: een veel te lange lijst waaruit ik dan kies op het moment zelf, afhankelijk van de sfeer en de samenstelling en aard van het publiek. Hoe ik de gedichten aan elkaar praat, laat ik tegenwoordig over aan de inspiratie van de dag.

Op het einde van de middag moesten de toehoorders de beste dichter kiezen door een anonieme stem uit te brengen op voorgedrukte papiertjes. Vond ik qua evaluatie nogal direct, maar goed, ik werd verkozen tot dichter van de maand december. Op 18 mei 2003 werd ik dan, in een finale met alle dichters van de maanden van het seizoen, gekozen tot Dichter van het Jaar 2002-2003. Op de foto kun je zien hoe ik glim om het onverhoopte succes.

Ik treed graag op. Dat komt omdat mijn gedichten ‘pakken’ bij een luisterpubliek. Ter informatie: ik ben te boeken voor lezingen in Nederland via de voortreffelijke Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). Nederlandse organisatoren, die een Belgische auteur engageren, krijgen een integrale terugbetaling van de gemaakte kosten. In Vlaanderen sta ik op de lezingenlijst van Stichting Lezen.

VUURDOOP verzamelt getuigenissen van dichters over hun eerste podiumervaring.

Labels:

Agenda: 20/07/07

20/07/07 - GENT: de wolven van la mancha - 20u30 - gratis - 't Boontje, Hoogpoort.

20/07/07 - GENT: Stuifmeel en vogelveertjes. Poëzie, humor en muziek - 16u - 8€ - Hot Club de Gand, Schuddevisstraatje, Groentenmarkt 15b - info.

20/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

20/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

dinsdag, juli 17, 2007

PARLAN.DOC (22)

het is het trage, het voorzichtige,
het bijna onmerkbare, het bijna niets.
zoals een nietige gedachte, een lange
schaduw, een negatie van het licht.

iets dat wegvloeit, dat stille lage
geluid van ergens, van nergens.
vloeibare zijde in de hoeken van een nacht.
iets dat klinkt alsof het een stem was.

mijn woord misschien. langzaam, zacht.
niet te herkennen, spiegel van een stip.
een stap uit het hart. uit het stramme,

het starre, naar het wit. bestaan.
zal ik mij zien, mij zeggen als nieuw?
als iets van mij, mijn tegenstem?

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar vierde bijdrage.

Labels:

Agenda: 19/07/07

19/07/07 - GENT: Stuifmeel en vogelveertjes. Poëzie, humor en muziek - 16u - 8€ - Hot Club de Gand, Schuddevisstraatje, Groentenmarkt 15b - info.

19/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

19/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

maandag, juli 16, 2007

Verzameld:

* Het Venijnig Gebroed broedde op allerlei zomerse nieuwigheden. Zo is er sinds kort de rubriek: de eerste indruk. In een eerste aflevering wordt gepolst naar de eerste indruk bij Innisfree van Christine D'haen.

* David van Reybrouck won de vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Hij wordt gelauwerd voor zijn toneeltekst Die Siel van die Mier uit 2004.

* Op Poëzierapport staat een recensie van Met de plezierboot mee van Mark van Tongele. Ook de bundel Happy Christman, Happy New York van de toekomstige parlan.doc-gast Bart Stouten krijgt er een recensie.

* Op Meander is er aandacht voor De Volksverheffing, het poëziejaarboek onder redactie van Koen Vergeer en Yves T'Sjoen.

* In in Letterland staat o.a. een foto-impressie van de Poëziezomer Watou, een verslag van de presentatie van de tentoonstelling De tuin van Heden in Gent en een bespreking van het nieuwste DWB-nummer.

* Een zomer lang geeft Weekend Knack het woord aan een onstuitbare garde jonge podiumdichters. Sinds vorige week wordt de achtercover van Weekend Knack onder handen genomen door een dichter. Geert Buelens, Yves Coussement, Jess Degruyter, Andy Fierens, Ruth Lasters, Xavier Roelens en Stijn Vranken werden hiervoor aangesproken.

* In de Kleine Zaal van de Contrabas is nieuw werk te lezen van Koenraad Goudeseune.

* De 50 meesterdichters van de Lage Landen bij de zee 2007-2008 zijn bekend. Klik hier om te zien wie geselecteerd werd.

Labels:

Agenda: 18/07/07

18/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

18/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

18/07/07 - TONGERLO: Paso Doble met Renée Van Hekken - 20u - Norbertijnenklooster, Abdijstraat 40.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

zaterdag, juli 14, 2007

PARLAN.DOC (22)

al deze stilte willen pellen,
van been tot bot, tot louter licht.
de vlucht van vogels tellen.

hun vlerken zweven door de lucht.
de winter laten breken uit zijn korst
van ijs. adem open, de ogen dicht.

uit het schrift van wolken rijst
niets dan klaarte. vlagen wit dansen
in de stille wenken van een stem.
horen wat niet wordt gezegd.

voorzichtig fluisteren. iets staat te beginnen.
iets zoals verlangen, als vliegen, als dorst.
met alle vezels van een lijf willen
beminnen, kaal, het hart gedregd.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar derde bijdrage.

Labels:

Agenda: 17/07/07

17/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

17/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

--------------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

vrijdag, juli 13, 2007

Agenda: 16/07/07

16/07/07 - GENT: Coming Poëzie - 14u tot 21u - gratis - Binnenplaats stedelijke jeugddienst, Kammerstraat 10 - info.

16/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

16/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

-------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

Agenda: 15/07/07

15/07/07 - ANTWERPEN: boekenplein - 10u tot 17u - gratis - De Coninckplein - info.

15/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

15/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

15/07/07 - SINT-MARTENS-LATEM: Artiestenweekend met tentoonstelling en muziek-en woordpodium om 11u15 poëtische sessie met Arsizoë en om 16u De Wolven Van La Mancha - ook vrij podium mogelijk - 10u tot 18u - gratis - Maenhoutstraat 75a.

15/07/07 - WULVERINGEM: artiestenmis met poëzie van Ivo van Strijtem en koor a lieta vita uit Geluwe - 10u30 - gratis - O.L.Vrouw Hemelvaartkerk - info.

-------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

woensdag, juli 11, 2007

VUURDOOP: Bart Plouvier


"Ik denk 1970, Osnabrück, Duitsland.
Links een mij nu onbekende, daarnaast mijn toenmalige vrouw die onder het pseudoniem Anne Riemeers ook enkele boeken publiceerde, de man met de hoed ben ik, daarnaast Tom Paley, destijds een geroemd en gevierd Amerikaans banjoïst."



Wie: Bart Plouvier

Wanneer: 40 jaar terug

Waar: ?

Wat:

Ik heb vroeger ook muziek gespeeld en mijn eerste podiumervaring dateert van 40 jaar terug.
Veel weet ik daar niet meer over te vertellen, wel ben ik vele jaren, vóór ieder optreden bloednerveus geweest.

Dat is sinds een jaar of 20 voorbij. Enkel in een heel klein gezelschap, voor mensen die mij goed kennen, ben ik nog wel eens zenuwachtig.
Een gelegenheidsgedicht bv voor mijn vaders 80ste verjaardag, met al mijn zussen die op mijn vingers kijken.
Maar zet mij op rock Werchter en ik zal geen krimp geven.

Voorlezen maakt deel uit van mijn job. Of het nu proza is of poëzie. En a capella zingen doe ik ook nog wel eens.
Toch vind in poëzie niet echt geschikt om voor te lezen. Hoe goed de lezende dichter ook zijn best doet, het gaat altijd te snel.

Een gedicht moet je kunnen lezen en herlezen. En nog eens herlezen.

VUURDOOP verzamelt getuigenissen van dichters over hun eerste podiumervaring.

Labels:

Agenda: 14/07/07

14/07/07 - GENT: Poëzietentoontstelling De Tuin van Heden - 11u tot 18u - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22 - info.

14/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.

14/07/07 - KORTRIJK: Kortrijk Congé met o.a Dichter kan het niet - Bij dichters op schoot (met Lut de Block, Frank de Crits, Alain Delmotte, Joris Denoo, Arne Deprez, Philip Hoorne, Tine Moniek!, Paul Rigolle, Olaf Risee, Xavier Roelens, Ruth Lasters, Willy Spillebeen, Toon Vanlaere, Jan van meenen, en Herlinda Vekemans - 23u tot 2u - gratis - in de tuin van Hotel Messeyne, Groeninghestraat 17 - info
& Aus der Tiefen - Ochtendglorenconcert waar Johann Sebastian Bach Paul Van Ostaijen tegen het lijf loopt - 5u15 - 1€ - Voormalig Post Gebouw (Kortrijk) Grote Markt - info.

14/07/07 - SINT-MARTENS-LATEM: Artiestenweekend met tentoonstelling en muziek-en woordpodium - ook vrij podium mogelijk - 10u tot 18u - gratis - Maenhoutstraat 75a.

-------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

Agenda: 13/07/07

13/07/07 - GENT: Het beeld 'Vrouw' in de performance Lau Tse met in het voorprogramma poëzie van Stijn Henderick - 22u - 10,75€ - Galerie Link, Blekersdijk 39 - info.


-------------------------

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

dinsdag, juli 10, 2007

Agenda: 12/07/07

12/07/07 - ANTWERPEN: De Muzeval met David Troch en na de pauze vrij poëziepodium - 20u - gratis - Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 - info.

12/07/07 - ANTWERPEN: Vers Geschild met de bundelpresenatie 'Groeten uit Olderberkoop' van Fronk daarna free podium - 20u - BAZILIKUM, Verschansingstraat 61b - info.

12/07/07 - GENT: Opening poëzietentoontstelling De Tuin van Heden met lezingen van Eva Cox, Bernard Dewulf, Victor Vroomkoning en Luuk Gruwez - 19u30 - gratis - Hof van Ryhove, Onderstraat 22

Labels:

Agenda: 11/07/07

11/07/07 - BRUSSEL: De Gulden Ontsporing - voorstelling van het stadsdichtercollectief Brussel - David Van Reybrouck en Peter Vermeersch gaan in gesprek met Manza, Xavier Queipo, Laurence Vielle en Geert van Istendael - 17u - gratis maar inschrijven verplicht - deBuren, Leopoldstraat 6 - info.

Labels:

maandag, juli 09, 2007

PARLAN.DOC (22)

misschien, misschien is dit ontelbaarheid.
zo dicht, zo nauw, zo in zichzelf bestaan.
ademen met de adem van de dingen.
geleidelijk tot niets verglijden. tot tijd.

geheel en al elkaar verdelen. vlucht
en kwetsbaarheid. kwistig van verlangen
staan wij nog de geuren
te verzanden, scheuren wij onze stem.

doorwaden onze blauwe nachten, zoeken
naar een begin. handen verraden elk gebaar,
verglijden naar duur, naar het verteren

van het vuur dat ons verbindt
en zal verbranden. onze winter hapert.
misschien. misschien moeten we gaan.

uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar tweede bijdrage.

Labels:

Agenda: 10/07/07

10/07/07 - OUDENAARDE: Museumnacht, 'Nacht van het licht' met o.a. poëzieprogramma - 20u - gratis - PAM, Lijnwaadmarkt 20 - info

10/07/07 - SINT-LIEVENS-ESSE: nocturne - project rond Peter Paul Rubens (De marteling van de heilige Livinus) met o.a. muziek van Koen Severens, Bea Desmet en Greet Gils en poëzie van Patrick Lateur - 22u30 - 6€ - kerk van Sint-Lievens-Esse - info.

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

Agenda: 09/07/07

09/07/07 - SINT-LIEVENS-ESSE: nocturne - project rond Peter Paul Rubens (De marteling van de heilige Livinus) met o.a. muziek van Koen Severens, Bea Desmet en Greet Gils en poëzie van Patrick Lateur - 22u30 - 6€ - kerk van Sint-Lievens-Esse - info.

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

zaterdag, juli 07, 2007

Agenda: 08/07/07

t.e.m. 31/08/07 - BEAUVOORDE: individuele poëziewandeling met 'dinggedichten' van Geert van Istendael - folder is te verkrijgen aan de balie van het kasteel, in de dorpswinkel ‘bij Paula’ en in ’t Scheurvliet en bij de Toeristische Dienst in Veurne.

08/07/07 - BEVEREN-LEIE: De Ronde van Beveren: Patrick Lateur draagt poëzie voor van Deken de Bo, André G. Christiaens en zichzelf - 11u/14u/16u - gratis - Leieboorden (achter het kerkhof)- info.

08/07/07 - KAPELLEN: Van koestal tot kasteel - Poëzie van Karel Vertommen, Hubert Van Herreweghen en Jos van der Veken op muziek gezet - 14u - gratis - Beukenhof, Christian Pallemansstraat 7.

t.e.m. 09/09/07- WATOU: Poëziezomer - Een lek in het zwijgen: noise
Watou - 14u00 tot 19u00 op zondag vanaf 11u00 - 9/7/5€ - info.

Labels:

woensdag, juli 04, 2007

VUURDOOP: Joris Denoo


foto: Geert Verbeke


Wie: Joris Denoo

Wanneer: jaren zeventig van vorige eeuw

Waar: Middelburg (NL)

Wat:

Om mijn gedichten te stofferen, maakte ik soms gebruik van ‘de Kramers’(*), want daarin ontdekte ik meer nieuwe of ongewone woorden dan de schriele man uit Sluis in zijn Dikke verzameld had. Toen ik in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Middelburg voorlas (ik zou een bundel bij de Nederlandse uitgeverij Wel, Bergen-op-Zoom publiceren), onderbrak een toehoorder me met de opmerking dat een manser een homofiel was. In mijn gedicht was het een muntenophaler die tussen de rijen in de kerk vist. Dat ontsierde ietwat mijn voordracht. We gingen in discussie. Ik heb de kerel toen de Kramers aangeraden. On this cold windy night (‘lekker bakkie troost?’ vroeg de zwarte tearoombaas bij aankomst te Middelburg) las ook Willy Tibergien gedichten voor. Het was de enige keer dat ik hem ooit zag/hoorde uit eigen werk lezen.

Een andere keer kort daarna was ik in het dorp Watou de zomer aan het opvrolijken. Het was een van de eerste edities. Het woei er die namiddag zo hard dat ik besloot ook mijn leestekens voor te lezen. Ik had niet de indruk dat men dat erg apprecieerde.

(*) Uit Kramers’ Nederlands Woordenboek

Mans: bakje waarin een straatmuzikant of zijn assistent geld ophaalt. Ook in kerken gebruikt.

Mansen: met de mans rondgaan.

Manser: die manst.

VUURDOOP verzamelt getuigenissen van dichters over hun eerste podiumervaring.

Labels:

dinsdag, juli 03, 2007

Voorlopig staan alleen politiewagen verdekt opgesteld




Voorlopig staan alleen politiewagens verdekt opgesteld

De andere staan alsnog defect opgesteld. Daar dacht ik aan toen we in Menen, met name in de wijk de Barakken, vlakbij de overgang naar Frankrijk, kennis mochten maken met zowel de dichter Xavier Roelens als met diens eerste bundel. De bundel draagt de titel "er is een spookrijder gesignaleerd". Xavier is zowat van alle tijden, nog jong nog niet oud maar oud genoeg om nog te spelen.

Hij speelde en spelde met onze voeten en armen 'spook'. Met vijf groepen aanwezigen werden de letters uit dat woord gevormd en liepen we aldus 'spook' om het plein voor het cultureel centrum met bibliotheek 'de steiger'. We liepen tegen de richting in. De politie stond niet verdekt opgesteld maar zichtbaar in het straatbeeld, om het verkeer aan banden te leggen. Zelden gezien dat poëzie zo verkeersstremmend kan werken. Het openbaar vervoer kreeg geen voorrang.

Voor een dertigtal gegadigden die waren opgedaagd werd daarna de bundel eerst toegelicht, daarna voor- en vervolgens uitgedragen. Olaf Risee, een criticus, mocht de toelichting doen. Blijkt dat als je buiten de grachtengordel belandt, je daarmee stilaan wat meer voeten in de aarde krijgt. Ik had echter verwacht dat Roelens' bundel zou worden toegelicht als het werk dat het neprealisme voetje licht (wat Xavier namelijk meesterlijk doet). O ja, die tikfout van vroeger, neorealisme, is hiermee uiteraard rechtgezet. Xavier neemt een loopje, in de verkeerde richting, met de werkelijkheid. Hij komt er dichter bij uit. Olaf Risee wees er terecht op dat deze debuutbundel zo goed als gaaf is en dat het dus moeilijk zal worden een tweede uit te brengen op een hoger niveau.

Twee andere spreeksters mochten daarna een gedicht of drie eruit voorlezen. Een van hen, de schepen van cultuur van deze grensstad, schetste ook nog eens de loopbaan van Xavier. Het bleek grotendeels een fietsbaan te zijn.

Toen ging het licht uit, zagen we onszelf spooklopen, terwijl Xavier de reeks spookgedichten voorlas. Elk van die gedichten begint met de regel: er is een spookrijder gesignaleerd, en wordt gevolgd met 'starring', waarna de spookgast wordt vermeld. Haast was zijn timing volmaakt. Wie dan in de bundel op zoek gaat naar al die spookrijders, vindt er slechts een. We staren ons misschien al te blind op die spoken…

We eindigden in de wandelgangen van cultureel centrum 'de steiger' met een glas in de hand en veelal ook een exemplaar van de bundel in de andere hand. Mijn hand was een gelukkige omdat daar vorm en inhoud samen in gaan.

door: Marc Tiefenthal

Labels:

maandag, juli 02, 2007

PARLAN.DOC (22)

ik zwerf met mijn ziel naar de stilte.
geen buiten, geen licht,
zonder schaduw in een spiegel
op niets gericht. naar binnen,

naar nergens. naar ergens in een winter
van een niemandsland. vlerken,
stemmen. vogel met een witte vlucht.
niets zegt iets: beminnen.

geluid zonder naam vertakt zich,
duizelig van onzegbaarheid,
in haperende dingen. in slaap.

herinnering: onherbergzame leegte.
bij leven en vergeten, dode lucht.
verloren woord, verdwaalde taal.


uit: Sibylla

Marleen de Crée
@

Met de rubriek 'PARLAN.DOC' wil Parlando! één Vlaamse dichter(es) een maand lang speciale aandacht schenken. Elke week wordt minstens één bijdrage van hem/haar verwacht. Het PARLAN.DOC-archief is hiernaast na te gaan. Lucienne Stassaert gaf het estafette-stokje door aan Marleen de Crée. Dit is haar eerste bijdrage.

Labels:

Agenda: 02/07/07

02/07/07 - SINT-LIEVENS-ESSE: nocturne - project rond Peter Paul Rubens (De marteling van de heilige Livinus) met o.a. muziek van Koen Severens, Bea Desmet en Greet Gils en poëzie van Patrick Lateur - 22u30 - 6€ - kerk van Sint-Lievens-Esse - info.

Labels:

Verzameld

* Het zomernummer van De Brakke Hond zet het prozagedicht in de kijker. Er is o.a. poëzie te lezen van Johan de Boose, Frank De Crits, Jean-Marie de Smet, Alain Delmotte, Hélène Gelèns, Peter Ghyssaert, Koenraad Goudeseune, Lucas Hirsch, Chris Honingh, Philip Hoorne, Roland Jooris, Marc Kregting, Ruth Lasters, Frédéric Leroy, Thomas Möhlmann, Xavier Roelens, Arne Schoenvuur, Stefaan van den Bremt, Han van der Vegt, Elma van Haren, Dirk Vekemans, Herlinda Vekemans, Bouke Vlierhuis, Bart Vonck en Samuel Vriezen.

Lees hier een interview met Alain Delmotte en Herlinda Vekemans, samenstellers van dit nummer.

* De bundel Er is een spookrijder gesignaleerd van Xavier Roelens werd zaterdag gepresenteerd en wordt nu al gerecenseerd op Poëzierapport.

* Een tijdje terug verscheen in de Kleine Zaal van de Contrabas een mini-interview met Erwin Mortier.

* In KVLS Oostland deze keer o.a. gedichten van Micheline Cuypers, Edith Oeyen, Hans Kilian, Cyriel Gladines, Luis Ruiz, Jozef Vandromme, Paul Olbrechts, Leopold Laarmans, Mia Bemong, Dirk Feyen, Patsy Claes en Duffy.

Labels:

PARLAN.DOC (22)


(foto: Jean de Crée - 2007)


Marleen de Crée-Roex. 1941. Bree. Kunstgeschiedenis K.U.L.

Uitgaven:
1. Colibrant : Ofelia speelt met de maan.1969.
Florentijnse Madrigalen.1973.
Bloem aan het bloed.1976.
In Between.1978.
2. Hooft : Wij, de zachte scherven. Bibliofiele uitgave met ingekleurde etsen van Roger Van Akeleijen.1979.
3. Orion-Colibrant : Hemisferen.1981.
4. Manteau : Brieven aan Plinius (I).1984.
5. Eigen beheer : Brieven aan Plinius (II).1984.
6. Houtekiet : Passage.1987.
7. Impuls : Het graf van Agamemnoon. Bibliofiele uitgave.1987.
8. Poëziecentrum : Over de Brug der Aarzelingen. Poëzie 1969-1989. Gent.1990.
9. Poëziecentrum : Brut Impérial. Gent. 1992.
10. Snoeck, Ducaju en zoon : Barcarolle. Gent. 1997.
11. Uitgeverij P : Bloedspiegel. Leuven. 2002.
12. Uitgeverij P : Vita Vita. Leuven. 2004
13. Eigen beheer : Sibylla. Bibliofiele uitgave met grafiek van Goedele Peeters. 2005.
14. Uitgeverij P: Sibylla. Leuven. 2006

Prijzen:
1970 : Provinciale Prijs van Antwerpen voor de poëzie: Ofelia speelt met de maan.
1972 : Eervolle vermelding op de Blanka Gijselenprijs met Florentijnse Madrigalen.
1974 : Eervolle vermelding op de poëzieprijs te Deurle voor Magic City.
1974 : Eervolle vermelding op de Blanka Gijselenprijs voor :Van uit de echo's.
1976 : Prijs van de Vlaamse poëziedagen van Deurle voor :In Between.
1980 : J.L. de Belderprijs :Voorzichtig nagelaten.
1980 : Blanka Gijselenprijs voor: Voorzichtig nagelaten.
1982 : Prijs van de Vlaamse Club Brussel.
1982 : J.L. de Belderprijs voor : Brieven aan Plinius.
1983 : Derde Meerdaelprijs voor Poëzie.
1984 : August Beernaertprijs van de Nederlandse Academie voor Taal en Letterkunde te Gent voor de bundel Brieven aan Plinius (I en II).
1991 : Maurice Gilliamsprijs van de Nederlandse Academie voor Taal en Letterkunde te Gent voor de bundel Over de Brug der Aarzelingen.

Poëzie in tijdschriften:
Ons Leven, Periscoop, Spiegel, Vlaanderen, Poëziekrant, Nieuw VlaamsTijdschrift, Yang, Deus ex Machina, Acta Antwerpiensa, De Vlaamse Gids, Appel, Dietsche Warande en Belfort. Handen, Kreatief, Revolver, Bries, Gierik, Letters, Archipel, Muziek en Woord(BRT3), Kunst en Cultuur, Restant, En er is.
Poëzierecensiewebsite: Poëzierapport, mei 2005.

Interview: Kreatief, 2004-4/5(The End). p.165-174. De Werkkamer: 'Ik schrijf in het kiekenskot' door Frank Pollet.

Mini Interview: De Contrabas-de Kleine Zaal op 29/10/2006


Verzamelbundels:
* Liefste Geliefde, Panter Paperback.1980.
* Vlaamse Dichteressen, Naar Morgen.1980.
* Art made in Belgium, Kunstmap met zeefdruk (Rob Bruyninckx), 1981.
* Averbode's Jaarboek, 1981.
* De 70 Voorbij. Poëziecentrum.1982.
* Groot "Gezins"verzenboek. Lannoo. 1983, 1985, 1992.
* De lijn waar ik gedij. Kunstmap(Jeffrie Devriese) Torhout. 1987.
* Nieuwe Nederlandse dichtkunst.(gedichten uit de jaren tachtig).1988.
* Zo rende ik uit het woord. SoMa.1990.
* Opener dan dicht is toe. Poëzie in Vlaanderen 1965-1990. Acco. 1991.
* Vlaamse Dichteressen. Europees Poëziecentrum. 1992.
* Archipel. Cahier International de Littérature. Vol.1. 1992.
* Eigen Wegen. Vrouwelijke poëzie in Vlaanderen. Leuvense schrijversaktie.1992.
* InVers. Standaard Educatieve Uitgeverij. 1993.
* Woorden voor Anton. Rodenbachfonds. 1993.
* WEL. Universitaire werkgroep literatuur en media. 1993.
* Vijf in het kwadraat. Vijfde nacht van de Poëzie. 1994.
* Poëtisch bericht. 100 Gedichten uit Vlaanderen. Lannoo. 1994.
* Geen dag zonder liefde. Poëziecentrum Gent. 1994.
* Wie nu nog zwijgt moet alles vrezen.(dichters tegen racisme). EPO vzw. 1994.
* Meulenhoffs dagkalender 1995. Meulenhoff. 1994.
* Dichterportretten. 53 gouaches van Peter Polderman.Ned. Letterkundig Museum, Den Haag. Stichting Lira. 1994.
* Meulenhoffs dagkalender 1997. Meulenhoff. 1996.
* Huldeboek aan Paul Van Ostaijen. VVL.en culturele dienst van de stad Antwerpen. Mededelingen VVL. Nr. 157 1996.
* 10/10. Dichters inspireren beeldende kunstenaars. Konsept, gemeentelijke academie voor beeldende kunsten, Mortsel. 1997.
* Van alle stijlen thuis. Samenstelling:Tony Rombouts. Facet.1997.
* Hulde aan Michel Oukhow. Vrienden van de Zwarte Panter. 1998.
* Lustrum A(rt)ssenede, 1998. Uitg.v.z.w. Artssenede. 1998.
* Geen dag zonder liefde. Honderd jaar Nederlandse liefdespoëzie uit Noord en Zuid. De Bezige Bij en Poëziecentrum. 1998.
* Groot Verzenboek(Jozef Deleu) Lannoo. 1998.
* dichter aan huis. Uitgave Dichter aan Huis. Den Haag. 1999.
* Volmaakt aanwezig, volmaakt gemis. De beste gedichten van 40 dichteressen. Uitgeverij P en Passage. Leuven/Groningen 2000.
* Mededelingen: Andere tijden. VVL. Nr. 170. Antwerpen. 2001.
* Poëzieforum A(rt)ssenede 2001. Uitg. v.z.w. Artssenede. 2001.
* Liefdeswerk. Van 300 dichters uit de hele wereld. Lannoo/Atlas Tielt/Amsterdam. 2001.
* Poëzieagenda 2002. vzw Kalligrafia/Poëziecentrum. Gent. 2001.
* Tabula, “er is alles in de wereld het is alles”.Poëziezomer, Watou, 2002.
* StekenseVaart. Kunstmap met 7 grafici en 7 dichters. Jacques Gorus Stichting Antwerpen en Gemeente Stekene 2002
* De mooiste sonnetten van Nederland en Vlaanderen, verzameld door O.Douwes Dekker, Uitgeverij Bert Bakker. Amsterdam. 2002.
* Het is vandaag de datum. Dag-, maand- en seizoengedichten. Poëziecentrum, Gent 2003.
* Nooit te laat, 45(eigen)zinnige varianten op P.C.Boutens 'Liefdes uur', Literaire Kring Goirle, Nederland (12 en een half jaar lustrumviering) 2003.
* " De Rebus", project van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Masereelcentrum, te Kasterlee, kunst- en poëzieboek, Uitgeverij P, Leuven 2003.
* Zonder verbeelding geen tuin, verzameld door Paul Geerts, Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2003.
* Dagkalender van de poëzie 2004. Meulenhoff, 2003.
* Verjaardagskalender, Binnen Beeld, foto's en gedichten over mensen met Downsyndroom, Downsyndroom Vlaanderen, Kern Oost-Vlaanderen, 2004.
* De MOKkende MUZE, anthologie van dichters uit de jaren zestig, Stichting Contramine en Fakkelteater, Antwerpen, 2004.
* Groot verzenboek.(Jozef Deleu). Vijfhonderd gedichten over leven, liefde en dood. Lannoo, Tielt/Meulenhoff, Amsterdam, 2004.
* Woordenvloed. Gedichten voor de Tsunami slachtoffers, De Vlaamse Overheid, 2005.
* Jaarboek 2005. Felix Timmermans-Genootschap vzw.: 'Het Witte Huis', Lier, 2005.
* Nooit te vangen met haar eigen pen. de vrouwelijke stem in de nederlandstalige poëzie in 200 gedichten verzameld en ingeleid door Lut De Block. Poëziecentrum Gent, 2005.
* Stemmen. Project VVL in de Biblioteek Permeke, Antwerpen, 2005.
* Woorden of de Zoete Zucht der Dingen. vzw. Symbiose, Dendermonde, 2006.
* Roos is een roos is een roos (De 100 mooiste rozengedichten) samengesteld en ingeleid door Paul Geerts, Lannoo, Tielt, 2006.
* Interioriteit (11 dichters met 11 fotografen), HAM vzw. Gent, 2006.

Posters:
°Poëziecentrum, Gent. 1987 -Ik zeg je Plinius-
°Poëziecentrum, Gent. 1988 -Laat ooit ons sterven zijn-
°3de Nacht van de Poëzie, Antwerpen 1988-Schrijlings sta ik op de rug van de liefde-
°Poëziecentrum, Gent 1990 -Ze harken in de perken van de taal-
°Cultuurraad Kalmthout 2001 -Oud worden en zich het licht herinneren-
°Maanvloed, Leuven 2003, -Postkaarten: -Weerbericht-
°Nieuwjaarswensen (1994, 1997, 2002) -voor het Ministerie van Cultuur en Buitenlands Beleid.
°Nieuwjaarswenskaart 2004 -Haïku met kalligrafie van Lieve Van Kerkhove
°Lustrum,
Orde van den Prince 2005 -Als ik denk-
°Poëzieposter/postkaarten,
°PLINT 2005 -In een bos van mooie woorden-

Bewerkingen:
Baptiste en de Bloem: Poëzie voor Shaida, Balletgroep O.L.V.Waver. 1969.

Vrouwentongen: Liedercyclus voor sopraan en clavecimbel op gedichten van
M. De Crée, A. Reniers, L. Stassaert en M. Van Hee door Dirk Blockeel. 1996.

Vertalingen:
Passage(Franse vertaling), Archipel, cahier international de littérature ,
volume 3, 1994.

De strijders(Indiaanse literatuur, Wakantanka). Letterkundig
Tijdschrift Restant, bl.309 tot 376, 1996.

Wakantanka, de dondervogel spreekt. Bijlage bij het bulletin van de Vrienden van het Etnografisch
Museum Antwerpen, 29, 2002.

Poëziemanifestaties:
België: o.a. te Antwerpen, Aalter,Assenede, Bauvoorde, Bree, Brussel, Buda Eye.Land(Kortrijk), Dendermonde, Diest, Edegem, Essen, Gent, Kalmthout, Kapellen, Kessel, Koksijde, Kortrijk, Leuven, Oude-God, Roeselare, Stabroek, St.Nikaas, Tielt, Watou, Oostende.
ABC 2004(Antwerpen): De Rebus(UFSIA en Scaldis, KBC)), Vrouwen nodigen uit(Zuiderpershuis), De MOKkende MUZE (Fakkeltheater).
De Rebus: Openbare Bibliotheken(22) o. a. in Leuven, Oostende, Bree, Kapellen, Ranst, Herenthout. KBC-toren, zaal Scaldis, Antwerpen en Bibliotheek Stadscampus, UA, Antwerpen.
Nederland: o.a. te Amsterdam, Breda, Den Haag, Goirle/Tilburg.
Zuid-Afrika: SASOL Universiteitsmuseum te Stellenbosch (Woordfees 2004), "Akkoord" La Pineta, Stellenbosch, Neerlandistiekdag, Stellenbosch.

Gedichtendag:
Kalmthout, 2001: Eerste Gedichtendag te Kalmthout.
Kalmthout, 2002: Vers in Brood.
Leuven, 2003: Maanvloed 2.
Gent, 2004: Het schone Geheim der Poëzie.
Dendermonde, 2006: Symbiose.
Berchem, 2006: Open Poëzie, vzw. De Boog(café RoodWit).

Artikels/Essays:
Jos Hendrickx, Amphionsuite, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 2, 3, 1985.*
Pol Mara, Een stijloefening, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 3, 1, 1986 .
Jozef Van Ruyssevelt, Dicht bij de schepping, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 4, 2, 1987.
Tuintaferelen, 88, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 5, 2, 1988.
Jozef Van Ruyssevelt, 1941-1985, Stadsbestuur St. Niklaas, 1989.
Harry Buyck, What happens in a living system, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 7, 2, 1990.
Maurice Gilliams, Ontmoetingen: ‘De man voor het venster’, Muziek&Woord,
Vol. 16, afl. 191(augustus), 1990.
Camiel Van Breedam, Dichter en Sjamaan, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 8, 1, 1991.
Lieve Ulburgs, Een open doek, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 8, 3, 1991.
Marcel Van Maele, Een visie, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 11, 1, 1994.
Annie Andriessen, Annies’ bodies, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 12, 3, 1995.
Dré Peeters, Dionysus en de lente, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 13, 1, 1996.
Jacki De Maeyer, Ik ben die ik ben, Antwerpen, Acta Antwerpiensia, 13, 3, 1996.
Maurice Gilliams, ‘Elias en Elisa’ lezing over ‘Elias of het gevecht met de nachtegalen’, Vzw Het Gemenebest, Kalmthout, 18 februari, 2004.
*Acta Antwerpiensia : tijdschrift van het OCMW Antwerpen(vol. nr. jaartal)

Website met bio-bibliografie:
http://www.letterkundigen-vvl.be
http://www.uitgeverij-P.be
http://www.poezierapport.blogspot.com

Tentoonstellingen: zie CV Plastische kunst en brochure 'Tussen Lijn en Woord' (2003)

Als plastisch kunstenaar(oost-indische inkt, akwarel, pastel, acryl, gouache, mixed media, assemblage) heeft ze een groot aantal individuele en groepstentoonstellingen gehad in België en in Nederland tussen 1964 en nu. Zij illustreerde eveneens verscheidene van haar dichtbundels.

Labels: